SolarTrends 2016 – Opslag in Accu’s | SolarWindBioShop

Elke innovatie begint met een product. Zo ging het met de thuiscomputer, de laptop, de mobiele telefoon en vele anderen. Bij belangrijke innovaties blijft het niet bij een product. Men ziet nu al steeds meer thuis-accu’s op de markt komen – verschillende capaciteiten, verschillende technieken en verschillende prijzen. Massale productie zal binnen enige jaren zorgen voor forse prijsdalingen, zoals ook bij zonnepanelen is geschied.Batterij-opslag-SolarCity

In Duitsland zijn er diverse aanbieders van accu’s voor opslag van zonne-energie. In USA wordt de toon gezet door Elon Musk die batterijen voor opslag in massa gaat produceren om hiermee een doorbraak te forceren. Een groot aantal fabrikanten van omvormers bieden inmiddels speciale omvormers aan in combinatie met batterij-opslag.

In de toekomst wordt eigen verbruik van zelf geproduceerde energie belangrijker. Het wordt rendabeler om het eigen verbruik van zelf opgewekte energie te verhogen. Particulieren en bedrijven kunnen veel voordeel hebben van het tijdelijk oslaan van energie. Overtollige energie opslaan wanneer ze minder nodig hebben of deze gebruiken wanneer het economisch (piekuren) het meest voordelig is. De nieuwe generaties zonnepanelen gaan minstens 30 tot 40 jaar mee en degraderen in de tussentijd nauwelijks  ( zie BenQ Sunforte, Panasonic HIT en Solarworld). Vlgs SOLARWATT (Bosch groep) levert dit tot 25 procent meer opbrengst dan bij traditionele panelen.

BenQ-330WP

Slimme produkten en minder losse verkoop. Particulieren kopen nu nog bijna altijd alleen losse zonnepanelen voor het opwekken van hun eigen energie. Zonnepanelen zullen in de toekomst steeds vaker deel gaan uitmaken van een compleet beheer-systeem. Hierbij moet je denken aan een solar-systeem met opslag in batterijen, slimme meters die apparaten inschakelen op de tijden dat het systeem de meeste stroom oplevert. De marktleider SMA is hierin al ver gevorderd – denk aan SMA Smart Home. Zonnepanelen zullen hierdoor in de toekomst minder los verkocht worden, maar deel gaan uitmalen van een compleet systeem.

WdF Verkoelen-Leal

Reacties zijn gesloten.