Zonnepanelen Installeren Leudal-Limburg | SolarWindBioShop

Zelf zonnepanelen plaatsen of liever laten installeren? Dat kan.  Lees hier wat er allemaal bij komt kijken om het maximale uit je investering te halen.

Voor het plaatsen van een netgekoppeld systeem voor je huis, garage of schuur heb je het volgende nodig:
– zonnepanelen
– omvormer
– montagematerialen
– elektriciteitsmeter
– een (vrije) groep in de meterkast
– een monitoring systeem (optie)
– voldoende eigen geld , lenen of leasen
– verder een handleiding, gereedschap e.d.
– goed advies van een leverancier of installateur

SWBS-solar-systemsAllereerst bepaal je de locatie. Dat kan zijn een hellend of plat dak.  Vrije veld opstelling en een gevel of luifel zijn eveneens mogelijk.
De meeste solar systemen worden op een hellend dak geplaatst. Er moet iets ruimte tussen de panelen en het dak blijven om te zorgen voor voldoende ventilatie.  er zijn aangepaste montagesets voor daken met pannen, leien, dakleer, kunststof, bitumen, grind, sedum, shingles, asbestplaten, stalen profiel platen en golfplaten.

Zonnepanelen wegen in doorsnee 15 tot 20 kg. De draagconstructie van het dak moet voldoende zijn om dit gewicht toe te laten. Op een hellend dak wordt de draagconstructie voor de panelen (alu dakrails) middels dakhaken bevestigd. Dakhaken klemmen zich vast onder de panlatten. Dit is meestal voldoende. Je kunt eok kiezen  om de dakhaken middels een houten strook vast te zetten met schroeven. Is een dak niet meer geheel vlak (plaatselijk iets doorgezakt) dan kun je hoogte verstelbare dakhaken gebruiken om een en ander netjes uit te lijnen.
Bij platte daken heb je een andere situatie. Hier gebruik je consoles die verzwaard moeten worden met ballast. Dit zijn meestal gewone stoeptegels (ca.  10 tot 20 kg per paneel afhankelijk van de dakhoogte en type  consoles. Het nieuwe systeem FlatfixFusion heel relatief weinig ballast nodig.

De panelen worden in  stringen aangesloten op de omvormer. Deze zet de gelijkstroom van de panelen om in voor het net geschikte wisselstroom. Van de omvormer gaat een kabel naar de meterkast . Kunnen de panelen meer dan 600 Wp stroom leveren dan heb je een extra groep nodig.

De aansluitdoos, de bekabeling en de omvormer moeten goed bereikbaar zijn tijdens installatie en voor onderhoud. De omvormer wordt op zolder geplaatst of in de meterkast. Voor ventilatie moet meestal rondom 10 tot 15 cm vrije ruimte blijven.
Voor zonnepanelen en omvormer geldt dat ze hun warmte kwijt moeten kunnen  – anders werken ze minder efficient. De omvormer wordt meestal direct onder het dak geplaatst (dichtbij de zonnepanelen) om opbrengstverliezen te beperken.

De helling van de zonnepanelen wordt bij een schuin dak bepaald door de helling van het dak zelf. Bij een platdak heb je meerdere mogelijkheden. Veel gebruikt is een hellingshoek van 15 tot 20 graden en voor een zgn. oost-west (idem noord-zuid opstelling) is 10 tot 12 graden de standaard.  Bij een hellingshoek van minder dan 5 graden worden de panelen niet meer voldoende schoongespoeld als het regent.

Monitoring van je solar-systeem
De bekende fabrikanten van omvormers o.a. SMA, Omnik en Goodwe bieden via hun Webconnect inzicht in de prestaties. Solaredge met Optimizers en de Micro-omvormers (o.a. APS en Enphase) bieden monitoring op paneelniveau. Op deze manier kun je 24/7 zien of je systeem nog goed werkt en wat de prestaties zijn.

Hoeveel geld heb je nodig?
De terugverdientijd is  vanaf 2016 in doorsnee 5 tot 9 jaar. Door zelf te installeren spaar je gemiddeld zo’n 20%. Heb je niet voldoende geld beschikbaar kijk dan eens naar de mogelijkheid van een laagrentende energie-lening.

Alternatief: zonnepanelen zonder net-aansluiting bv. camper, boot, tuinhuis, vakantiehuis

WdF Verkoelen-Leal

Reacties zijn gesloten.