Doe Het Zelf Zonnepanelen Platdak | SolarWindBioShop

zonnepanelen voor Doe Het ZelfZonnepanelen op platdak zelf installerenzonnepanelen voor Doe Het Zelf
Honderden euro’s kun je direct besparen door zonnepanelen zelf te plaatsen. Installeren op een plat dak is vrij eenvoudig. Laat je plaatsen door een installateur dan ben je snel ca. 1000 euro kwijt (bv 10-12 panelen).savemoney-4 Door zelf te installeren wordt de terugverdientijd nog verder verkort.  De installatie moet als laatste aangesloten worden op de meterkast. Dit laat je bij voorkeur doen door een electro vakman. Op een hellend dak heb je meestal een steiger nodig om veilig te kunnen plaatsen.

Bepaal de volgorde van de werkzaamheden
Voor plaatsing op een plat dak wordt meestal gekozen voor LANDSCAPE en onder een tilthoek van 10 tot maximaal 20 graden. Bij landscape heb je minder afstand tussen de rijen nodig en kun je meer vermogen plaatsen.  Door te kiezen voor oost-west montage benut je het beschikbare oppervlak maximaal.
Het voordeligste montagemateriaal is Flatfix ECO (Esdec) en Valkbox3 (Vandervalk Solar) .De panelen zijn vrij te plaatsen en worden geballast met stoeptegels. Ga je meer dan 10 tot 20 panelen plaatsen dan is het nieuwe FlatfixFusion (Esdec) interessant. De rijen kunnen onderling gekoppeld worden en je hebt minder ballast nodig. VanderValk levert een gelijkwaardig systeem.
Nu de prijzen van zonnepanelen steeds verder dalen (of gelijke prijs maar meer opbrengst per paneel) wordt vaak gekozen voor oost-west-montage (zie schets).

Wat te doen bij schaduw?
APS-MICRO
Heb je last van deelschaduw door bomen, dakdoorvoeren zoals ontluchting en cv-pijpjes dan wordt de opbrengst minder (“tuinslang effect”). Dit kun je grotendeels beperken door te kiezen voor een omvormer met optimizer per paneel (marktleider is Solaredge). Minimaal 8 panelen nodig. Voor kleine systemen kiest men vaak voor micro-omvormers bv. APS of Enphase.

Plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is eenvoudiger dan op een hellend dak, maar belangrijk is hoe u de zonnepanelen gaat plaatsen. In principe gericht op het zuiden, maar ook oost-west is een goede keuze. Let op de benodigde afstand tussen de rijen en de afstand tot de dakrand.

montage-oost-westMaak hiervoor een legplan.  Op een plat dak worden de panelen los geplaatst en met ballast gefixeerd. Om direct contact met de dakhuid ((meetel bitumen) te voorkomen worden rubbermatjes als onderlegger gebruikt.
Doorvoer bekabeling en aansluiting op omvormer
De panelen worden in een of meer strings aangesloten en vervolgens worden de kabels verbonden met de omvormer. Als laatste wordt de omvormer in de meterkast aangesloten op het net.  De omvormer dient enige ruimte te hebben voor ventilatie.

Heb je niet voldoende ruimte voor landscape dan kun je kiezen voor PORTRET. Hiervoor is een systeem van VanderValk beschikbaar. Dit werkt met betonnen  ballastblokken en is aanzienlijk duurder.

Dakschans een mogelijk alternatief
RPro-ValkDouble-DakschansVandervalk Solar biedt nog een alternatief.
Dit is de door hun ontwikkelde dakschans. Hierbij kun je twee, drie of zelfs vier panelen in landscape achter elkaar plaatsen en zo nog meer vermogen op een klein oppervlak plaatsen.

 

Voor platte daken worden vaak de voordelige poly panelen gebruikt van 260 tot 265 Wp.  De nieuwe trend in 2016 zijn de door JA Solar als eerste geintroduceerde PERC-panelen. Dit zijn mono panelen met een zwart frame en een vermogen van 290 Wp.

Reacties zijn gesloten.