Het gevecht tussen blauwe en zwarte zonnepanelen | SolarWindBioShop

 

Het lijkt een gevecht en dat is een goede zaak. Elk type zonnepaneel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Elk type scoort ieder jaar beter. Het heeft veel weg van een strijd tussen blauw en zwart.

Wat  is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen 
Zonnepanelen zijn bijna altijd gebaseerd op silicium. De twee belangrijkste soorten zonnepanelen zijn poly- en mono-kristallijne zonnepanelen; Hebben de panelen een blauwe kleur dan zijn ze opgebouwd uit polykristallijne cellen.  Is de kleur grijs of zwart dan zijn de panelen gebaseerd op mono-kristallijne cellen.
Vanwege het uiterlijk geven met name in Nederland veel mensen de voorkeur aan zwarte panelen. Deze worden ook aangeduid als All Black  of Full Black.

BYD-poly-260

Blauw zonnepaneel

solar-CS-allblack

Zwart zonnepaneel

 

 

 

 

 

 

 

De methode van productie voor zonnecellen is verschillend voor poly en mono.
De kosten voor mono zijn iets hoger, al neemt het verschil af, omdat er een groeiende vraag is naar zwarte panelen (mono).

De standaard zonnepanelen zijn opgebouwd uit 60 mono of poly zonnecellen. Mono levert van nature een iets hogere opbrengst per zonnecel. Een zonnepaneel met een vermogen van bv. 270 Wp  kan zowel een poly als een mono paneel zijn. Vooral in de particuliere markt zien we dat steeds meer gekozen wordt voor zwarte panelen.

Hoe staat het met de fabrikanten?
Zonnepanelen voldoen bijna altijd aan een aantal eisen bv. Het duitse Tuv. De top tien fabrikanten brengen panelen op de markt met het hoogste rendement. Massaproductie leidt bovendien tot betere kwaliteit. Daarom is het aan te bevelen te kiezen voor een A-merk. De beste panelen zijn iet duurder, maar het hoge rendement compenseert de iets hogere prijs per Wattpiek. Panelen van de grote merke n komen vaak uit China, zoals JA Solar.

Mono panelen leveren in principe meer opbrengst per m2 . Dit is echter alleen het geval op dagen met een hoge zonne-instraling. Dit betekent warme en zonnige dagen. Op andere  dagen met bewolkte hemel presteren daarentegen de poly panelen beter. Aangezien we in Nederland weinig dagen hebben met hoge zonne-instraling betekent dit dat de verschillen in opbrengst tissen poly en mono panelen over het jaar gemeten erg klein zijn.
Voor de beste verhouding tussen opbrengt en investering  adviseren we POLY panelen . Is tevens het uiterlijk belangrijk kies dan voor Mono Full Black  bv. JA Solar, Phono Solar of Canadian Solar.

Zijn mijn zonnepanelen helemaal zelfvoorzienend?
In Nederland en Belgie wordt een zonnepanelen installatie gekoppeld met het electriciteitsnet. Een installatie wordt afgestemd op het eigen verbruik of ets minder. Eigen opgewekte stroom verkopen aan het net levert bijna niets op. Volgens de in Belgie geldende regels betaalt men daar naar het vermogen van de omvormer. In Belgie is het meestal het voordeligste om de omvormer iets kleiner te kiezen. Je verliest dan iets op heel zonnige dagen, maar betaalt een lagere vaste jaarbijdrage aan het net.
Opslaan van energie in accu’s  is nu nog niet rendabel. De prijzen van accu’s dalen ieder jaar. Ook hier geldt hogere productie leidt tot lagere prijs. Tzt zullen accu’s zorgen voor opslag om periodes met te weinig eigen productie te overbruggen. In Nederland en Belgie wordt het elektriciteit-net gebruikt voor tijdelijke opslag. Hiervoor geldt de salderingsregeling.

Wat is de norm in 2016?
Momenteel worden in de particuliere sector vnl. poly zonnepanelen toegepast van 260 tot 275 Wp. Deze hebben een terugverdientijd van 5 tot 7 jaren. De top van de panelen heeft een opbrengst van meer dan 300 Wp ( o.a. Panasonic en BenQ). Deze zijn echter aanzienlijk duurder per Wp.

Een geheel andere categorie zijn de zgn.”DUNNE FILM ZONNEPANELEN” met  het japanse Solar Frontier als absolute marktleider. Voor meer info zie LCenter.

Andere relevante blogposts over zonnepanelen
– Rendement van zonnepanelen
– Trends in zonnepanelen
– Zonnepanelen installeren Leudal regio
– Micro omvormers


Reacties zijn gesloten.