Zonnepanelen trends – China op koppositie | SolarWindBioShop info

 

De prijs voor solar-systemen is ook in 2016 weer gedaald.  De daling is niet meer zo sterk, maar er is nog ruimte voor efficiency-verbetering.

China blijft de grootste producent van zonnepanelen ter wereld
 Mede door politieke stabiliteit en financiele steun van de overheid kan men deze positie vasthouden. De productiecapaciteit is zo groot, dat elders weinig partijen de moed zullen hebben om in grootschalige productie te investeren.

 

MIP
Om het effect van de minimum import prijs te beperken of zelfs geheel te elimineren hebben de top-10 fabrikanten inmiddels productievestigingen buiten China en met name in Taiwan en andere aziatische landen.

De bekende europese en amerikaanse fabrikanten betrekken inmiddels ook veel onderdelen uit Azie of laten hun productie geheel of deels daar maken. Hierdoor zijn de verschillen tussen de aanbieders kleiner geworden.

Thuis opslag en gratis stroom
Gratis stroom is nog niet mogelijk; batterij opslag wel, echter onrendabel wegens de hoge aanschafprijs. De prijzen van batterijen dalen weliswaar ieder jaar, maar zijn nog te duur. Terugleveren aan het net blijft een interessante zaak mits de utilities bereid zijn een faire prijs overeen te komen.

Enige topmerken voor zonnepanelen zijn
JA Solar, Canadian Solar, Phono Solar, Jinko, Yingli, Suntech en het japanse Solar Frontier.
Solar Frontier komt terecht sterk op. Leider in CIS-technologie (“dunne film“).

WdF Verkoelen-Leal

Reacties zijn gesloten.