7 top zonne-energie trends 2016 | SolarWindBioShop

Niemand had gedacht dat ook in 2016 de prijzen voor zonnepanelen plotseling zouden dalen. Het is  een feit.  Grote productie capaciteit en teruglopende economie in China zorgden voor een grote druk op de prijzen. Dit geldt voor panelen en ook een beetje voor omvormers.  Dalende prijzen en continue verbetering van de kwaliteit maakt kiezen voor zonne—energie wel erg makkelijk. Bijna alle grote producenten zijn inmiddels uit de MIP (Minimum Import Prijs) gestapt.

De 7 top-trends in 2016 in willekeurige volgorde:

Huiseigenaren gaan structureel besparen
solaredge-optimizer
Online monitoring van solar-systemen en slimme meters zorgen ervoor dat mensen zich meer dan ooit bewust worden van hun energieverbruik. Mensen gaan tot in detail inspelen op hun energieverbruik.

Er komt meer duidelijkheid over salderen
Het kabinet  heeft de wens uitgesproken dat ze de salderingsregeling eerst na 2020 wil afslanken en vanaf 2017 moet er een overgangsregeling komen. De salderingsregeling in Nederland, is een regeling voor kleine verbruikers. De stroom die ze aan het net leveren mogen ze op een ander tijdstip weer terughalen (ze parkeren deze stroom dus tijdelijk geheel gratis op het net). De overgangsregeling zal ruim blijven, zodat de huiseigenaar zijn installatie binnen 7 jaar zal terugverdienen.

Terugverdientijd voor zonnepanelen blijft dalen
rpro-flatfixfusion-1
Verlaagde prijzen voor zonnepanelen. Betere kwaliteit van omvormers. De garantie is voor veel merken inmiddels al van 5 jaar naar 10 jaar gegaan. Algemene prijsdaling zet door. Massaproductie en kleinere uitvalpercentages zorgen ervoor dat ook in 2016 en daarna de terugverdientijd 7 jaar of minder zal zijn met een geschatte levensduur vaneen een solar systeem van minstens 25 tot 30 jaar.

Zonnestroom wordt gemeengoed
In Nederland beschikken ongeveer 8% van de huishoudens over een zonnepanelen systeem  – dit zijn meer dan 300.000 installaties. Er komt een doorbraak voor zonnepanelen in huurwoningen.

Zonnepanelen in de supermarkt
De kwaliteit van de materialen heeft een hoog niveau bereikt en nauwkeurige online prijsbepaling middels satelliet maakt offertes voor minder kosten mogelijk. Allemaal voordelen die door de grote concurrentie direct aan de consument worden doorgegeven. Grote winkelketens, zoals IKEA etc. zullen zonnepanelen in de schappen leggen en zonnestroom verder promoten. Dit zal de drempel voor particulieren nog meer verlagen.

De thuisbatterij komt er aan
hoppecke-batterienDeze optie is nog steeds duur. Technologie en prijs van batterijen voor thuisopslag verbeteren echter  snel. SolarWindBioshop levert LG CHEM en FRONIUS battrijen.

De consument eist kwaliteit en is goed op de hoogte
De huidige kopers van zonnepanelen zijn beter op de hoogte en letten scherper op kwaliteit. De wildwest-periode is over. Zwakke aanbieders op de markt zijn al grotendeels verdwenen. Dit geldt met name voor fabrikanten van panelen en omvormers.

De bouwsector zal weer aantrekken
solarreporterBouw- en installatiebedrijven zullen zonnepanelen al in de ontwerpfase integreren. De trend naar betere  indak-systemen zet door.

WdF Verkoelen-Leal

 

Reacties zijn gesloten.