Zonnepanelen Trends – DHZ Pakketten in Nederland en Belgie

Wat is het verschil tussen zonnepanelen aanschaffen in Nederland in vergelijking met België. In principe is er eigenlijk geen verschil. Iedere huiseigenaar zoekt goede panelen met een bijpassende omvormer en handige montagematerialen. Belangrijk is ook  het rendement op de lange termijn en uiteraard de aanschafprijs. Veel belgen hebben al een installatie en willen uitbreiden om onafhankelijk (of minder afhankelijk) te worden van het net.
Vraag 1 is welk paneel?
rpro-flatfixfusion-1Betreft het een uitbreiding op een schuur of plat dak dan kiest men meestal voor een Poly paneel.  Is het echter een uitbreiding met een beperkt aantal panelen op een pannendak dan is het belangrijk dat de panelen esthetisch zo goed mogelijk overeenkomen met de bestaande panelen. Dit wordt in de praktijk, gezien de snelle ontwikkelingen op de zonnepanelenmarkt, elke dag moeilijker. Was 5 jaar geleden de capaciteit van een paneel 200 Wp nu is 260 tot 270Wp standaard voor blauwe poly zonnepanelen.
Vraag 2 is welke omvormer?
03A-SMAUit de periode van flinke overheidssteun is men gewend aan Europese topmerken zoals SMA, Diehl, Steca, Kaco, Kostal en Fronius. De markt is inmiddels geheel veranderd. Europese topmerken worden nu vnl. ingezet voor grotere installaties. De markt voor kleinere omvormers wordt voor een groot deel gevormd door chinese merken, zoals Omniksol, Goodwe,  Growatt etc.  De grote interne markt in China heeft gezorgd voor massaproductie tegen een scherpe prijs met gebruikmaking van technologie van europese origine. De merken Omnik en Goodwe geven standaard 10 jr garantie (eigen servicedienst in de Benelux), terwijl SMA nog steeds vasthoudt aan 5 jr productgarantie. In Nederland zijn deze merken goed ingevoerd, voor de aantrekkende markt in Belgie geldt dit in mindere mate.
Omdat men op de belgische markt meestal een vast bedrag per jaar op basis van de geinstalleerde omvormer moet betalen, kiest men voor pari of iets ondercapaciteit. Het nadeel is gering – alleen bij maximale zonne-instraling wordt de top van de opbrengst afgekapt.
SolarWindBioShop krijgt regelmatig vragen over de vervanging van een oude  defecte omvormer of men wil uitbreiden en liefst met hetzelfde merk gezien de goede ervaring. SolarWindBioShop denkt met u mee.
Vraag 3 is welk montagesysteem?
montage-oost-west
Op dit gebied zijn er minder veranderingen. Behalve de bekende duitse merken zijn met name de merken Clickfit (Esdec), vanderValk Solar en SolarConstruct veelgevraagd voor schuine daken (pannendak, staalplaat, shingles en golfplaat).  Op het gebied van platte daken is er veel vooruitgang geboekt. Denk met name aan het handige gekoppelde systeem FlatfixFusion dat ook minder ballast nodig heeft.
Een andere ontwikkeling zijn de DUAAL systemen voor oost-west installaties. Door de sterk gedaalde prijzen per Wp valt bij platte daken vaak de keuze op oost-west systemen. Sterk opgekomen is het elegante systeem Solar Frontier dat meerdere voordelen heeft.

Omdat SolarWindBioShop actief is op de belgische en nederlandse markt hebben we een ruim aanbod van kwaliteitsproducten tegen de beste prijs. Of het nu gaat om een onderdeel of een systeem, we adviseren en begeleiden u graag van idee tot eindproduct. Vraag een vrijblijvende offerte  op maat – geheel gratis.

Bij SolarWindBioShop waren dit de toppers in 2016:  “All Black Zonnepanelen”, “SolarEdge omvormer met Optimizers” en “Solar Frontier dunne film panelen”.

Mrs WdF Verkoelen-Leal

Reacties zijn gesloten.