Hoe Zonnepanelen Installeren | SolarWindBioShop

Zonnepanelen – de basis
Deel 1 –  het hellende dak
Je begint met de onderdelen die nodig zijn voor de ondersteuning van de panelen op een schuin dak. Deze kunnen  we verdelen in a) draagprofielen, b) dakhaken en schroeven, c) bouten en moeren, d) middenklemmen (tussen twee panelen, e) eindklemmen voorde  uiteinden en f) eindstukken voor een nette afwerking.
VEILIGHEID. Het is logisch dat je bij de montage de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Zo nodig een steiger, valbeveiliging, stevige antislip schoenen e.d.  Verwijder plaatselijk pannen, zodat uitsparingen ontstaan die als een trap dienen. Als doe het zelver werk alleen bij goed weer en weinig wind. Een zonnepaneel (ca. 100 X 165 cm, 18 kg) kan veel wind vangen.
gebruik je een ladder, zorg er altijd voor dat deze op een stevige ondergrond wort geplaatst en onder een hoek van ca. 75 graden. Laat de ladder ruim 1 m boven de dakrand uitsteken.

m-dhDRAAGPROFIELEN EN DAKHAKEN
De bekende merken Clickfit, Vandervalk Solar, Solarconstruct en Schletter leveren een ruim assortiment voor elke denkbare situatie. Met een verstelbare dakhaak kun je eventuele oneffenheden in het dak wegwerken. De gebruikelijke boutmaat is M10.

PLAATSBEPALING VAN DE PANELEN
Plaats zonnepanelen niet te dicht bij de nok, goot en dakrand. Houdt al richtlijn aan dat zonnepanelen minimaal 2 dakpannen vrij worden gehouden van nok, dakrand en goot (gemiddeld ca. 60 cm afstand tot nok en goot en 40 cm tot dakrand).
Het is belangrijk om  zoveel mogelijk panelen te kunnen plaatsen. Us de ruimte beperkt en wil je toch voldoende stroom opwekken kies dan voor panelen met een hogere opbrengst per paneel. Deze zijn wel duurder per Wattpiek. Zonnepanelen van Panasonic, BenQ en LG horen tot het top-segment.

MONTEREN VAN DE DAKHAAK
Teken met krijt aan waar de dakhaken moeten komen (en wel op de pan onder de dakhaak). De pannenrij boven de dakhaken schuif je omhoog. De dakhaken mogen maximaal 140 cm uit elkaar worden geplaatst. Zo voorkom je dat de alu-profielen bij sneeuwen windlast gaan doorbuigen. Volg de instructies van het gekozen merk en type.
MONTEREN VAN DE ALU-PROFIELEN
Zodra de dakhaken op rijen gezet zijn, kun je de profielen op de dakhaken vastzetten. De dakhaken zijn meestal in hoogte en diepte verstelbaar.

PLAATSEN VAN DE PANELEN
Worden de zonnepanelen in PORTRET (verticaal)  geplaatst dan worden de profielen horizontaal op het dak geplaatst.
Soms komt het beter uit om de zonnepanelen LANDSCAPE te plaatse; de profielen worden dan verticaal op geplaatst. Let op dat de dakhaken in een lijn (dus verticaal) worden geplaatst.

MONTEREN VAN DE PANELEN
De panelen zijn voorzien van stroomkabels waarmee de panelen onderling met elkaar worden verbonden. Dit kan maar op een manier. Afhankelijk van de omvang van het project kiest je voor een of meerdere strings. Deze worden vervolgens aangesloten op de omvormer (inverter).
De panelen worden aan de alu-profielen bevestigd middels tussen- en eindklemmen.

PANELEN GEINSTALLEERD
Er hoeft nu alleen nog een gat in het dakbeschot worden geboord, waar de stroomkabels doorheen kunnen lopen. Daarna kabels naar de omvormer.

Toelichting: er zijn systemen voor pannendaken, shingles, leien, bitumen, golfplaat en stalen profielplaat.

 

Deel 2  –  plat dak
Montage van zonnepanelen op een plat dak is meestal makkelijker. Betreft het een dak van een garage of een bungalow dan is de hoogte van het dak nauwelijks meer dan 3 meter.  Dus minder veiligheidsmaatregelen te nemen.  Op een plat dak gebruik je meestal driehoeksteunen voor montage van de alu-profielen.
Verder is de procedure gelijk aan een hellend dak.
Op een plat dak worden de panelen meestal LANDSCAPE geplaatst en onder een hoek van 10 tot maximaal 20 graden. Bij een grotere hellingshoek moet de afstand tussen de rijen groter genomen worden om rendementsverlies door schaduw te voorkomen. De panelen plaats je bij voorkeur gericht op zuid (evtl. Oost of west).
Omdat de prijs van een paneel de laatste jaren sterk gedaald is kun je gerust meer panelen plaatsen.
Dit heeft geleid tot de opkomst van oost-west montage (duaal). Meer panelen per dak mogelijk … dus een installatie met meer vermogen.

montage-oost-west
Een andere trend is het gebruik van “dunne film panelen”, omdat ze veel minder gevoelig zijn voor schaduw en zelfs bij zwak licht goed functioneren. Dit leidt tot meer opbrengst in de uren waarin je de meeste stroom gebruikt (vroege avond). Solar Frontier is de absolute marktleider in dit segment. De panelen zijn ca. 100 x 125 cm. Standaard 170 Wp.

Zonnepanelen Vergelijken    Omvormers vergelijken

Reacties zijn gesloten.