Zonnepanelen Oost-West Opstelling

Hollandse logica. Zonnepanelen plaats je op het Zuiden, omdat ze anders niet rendabel zijn.
Maar de techniek staat niet stil. Wat enige jaren geleden onmogelijk leek is nu realiteit.

Slechts enige jaren geleden was “Zuid” de  norm, omdat zonnepanelen duur waren.
Hierin is veel veranderd. Sinds 2011 zijn de prijzen ruim gehalveerd en geld sparen op de bank is een slechte investering.
Eind 2016 hebben we nogmaals een forse prijsdaling gezien van op silicium gebaseerde panelen dwz alle veel gevraagde Poly en Mono panelen.  Solar Frontier (de grootste fabrikant van dunne film panelen) heeft per feb. 2017  besloten hierin niet mee te gaan en de verkoop naar alle landen buiten Japan gestopt.

Oost-West opstelling een goed alternatief
Het nadeel bij plaatsing op het Zuiden is dat er tussen iedere rij minstens 50 tot 120 cm afstand aangehouden moet worden i.v.m. schaduw door de panelen.
montage-oost-westBij een oost-west opstelling wordt een hellingshoek aangehouden van 11 tot 13°. Hierdoor hoef je veel minder “buffer” ruimte aan te houden en kunt dus per m2 dakoppervlak  meer panelen plaatsen. De opbrengst aan kWh wordt dus voor zo’n dak ongeveer 10% meer dan bij het plaatsen van standaard poly panelen in portret opstelling. Dit geldt zowel voor mono en poly panelen als voor dunne film (CIS) panelen. Bij een zuid-opstelling op een plat dak laat je veel ruimte onbenut. Een verder voordeel is dat je minder ballast nodig hebt en het gewicht beter verdeeld wordt over het dakvlak.

Door de spectaculaire prijsdaling van panelen is het plaatsen van meer panelen een  interessante optie. Ziehier het gat in de markt voor zonnepanelen in oost-west op een plat dak.

sf-002

Reacties zijn gesloten.