Welke Zonnepanelen kiezen voor een plat dak? | SolarWindBioShop

Zoals bij elke dak moeten we ook bij een plat dak rekening houden met verschillende factoren. Bij een plat dak moet u letten op a) afstand tussen de panelen, b) beste tilthoek, c) ballast, d) afstand tot de dakrand en e) soort montagesysteem.

SolarWindBioShop heeft voor elke situatie een passende oplossing. Dit jaar (2015) hebben veel particulieren de mogelijkheden ontdekt van Solar Frontier panelen in combinatie met oost-west montage.
Slechts enige jaren geleden waren zonnepanelen vrij duur en werden toen vnl. op het zuiden geplaatst. Het is hierbij een groot nadeel dat er telkens een behoorlijke afstand (50 tot 120 cm) tussen de rijen aangehouden moet worden in verband met schaduwval.  Hierdoor kan slechts een klein del van het dak gebruikt worden.

De situatie in 2015
De prijzen van zonnepanelen zijn fors gedaald en dat geldt zowel voor poly en mono-panelen op basis van silicon als voor CIS-panelen (koper-indium-selenide). De belangrijkste fabrikant is Solar Frontier (deels een SHELL participatie).

CIS-modules-vergelijking

Bij oost-west montage wordt een hellingshoek van 10 tot 13 graden toegepast. Op deze manier krijgen de panelen meer zonne-uren dan bij een grotere tilthoek (bv. 20 graden). De opbrengstgrafiek (zie schets) ziet er daardoor veel beter uit. Het verschil in totale opbrengst is redelijk klein. Een oost-west opstelling levert 0,8 kWh/Wp per jaar en een zuid-opstelling 0,9 kWh/Wp per jaar. U levert iets in, maar kunt in doorsnee 30 tot 40% meer panelen plaatsen.

Voor een oost-west opstelling kiezen we meestal voor een LANDSCAPE opstelling met FlatFixFusion montagemateriaal of Solarstell. Bij een oost-west opstelling krijgen de panelen meer indirect licht. In deze situatie kunnen CIS-panelen interessant zijn, omdat deze iets meer opleveren bij indirect licht.  Denk hierbij aan de panelen van Solar Frontier met hun “light soaking effect” , grote tolerantie tegen temperatuurverschillen, minder gevoelig voor indirect licht en schaduw.

De voordelen van FlatfixFusion:
– weinig ballast
– netjes afgewerkt met windkappen
– voor zowel oost-west opstalling als zuid
– alleen landscape

Solar-Frontier-module

Dit jaar heeft IKEA Zwolle voor hun eigen dak gekozen voor 12.000 m2 panelen van Solar Frontier. Ze presteren  beter bij warm en bewolkt weer. Bovendien zijn ze lichtgevoeliger, zodat ze efficiënter werken bij lage zonnestand en op niet optimaal zongeorienteerde daken.  Dit alles verkort de terugverdientijd.

 

Meer info: LCenter

Reacties zijn gesloten.