Hoe kies je een passende omvormer | 7 Tips van SolarWindBioShop

Omvormer en Zonnepaneel matchen. Kiezen voor een duitse of chinese omvormer  – zijn de verschillen nog groot? Ga niet alleen af op de keuze van de installateur. Veel installateurs hebben wel kennis van de montage, maar minder van omvormers.

03A-SMA

Het Vermogen van de omvormer
In doorsnee wordt gekozen voor een omvormer die 20% kleiner is en maximaal 10% groter is dan het vermogen van alle panelen tesamen. De capaciteit van de zonnepanelen wordt aangeduid in Wp (Wattpiek). Het berekende totale vermogen halen we in de praktijk niet. Liggen de panelen niet ideaal op het Zuiden en onder de beste tilthoek dan kan vaak volstaan worden met een kleinere omvormer.

Omvormer met aanduiding TL
Transformatorloze omvormers (meestal aangeduid met TL) hebben meestal een hoger rendement oftewel minder verlies. In Belgie worden vaak omvormers met transformator gebruikt wegens de regels van de regionale stroomleveranciers.

Omvormer en groep in Meterkast
electriciteitsmeter
De hoofdaansluiting is in Nederland meestal gezekerd met 25 of 35A.  Een groep is in de regel  gezekerd met een factor 1,6 lager dan de hoofdaansluiting. Als voorbeeld 25A  en een groep 16A; idem bij 35A geldt voor de groep 25A.

Omvormer en Geluid
Omvormers zijn niet geheel geluidloos  (zie het betr. datasheet). Sommige omvormers hebben een ventilator. De meeste omvormers werken echter met convectiekoeling, hetgeen ook enig geluid geeft.

Schaduw ja/nee  … een verhaal apart
Hebt u last van schaduw dan is dit een belangrijk punt  om te kiezen voor een systeem met Optimizers (meest toegepast “Solaredge”) of Micro-omvormers (bv. Enphase of APS).

Omvormers en lengte van een String
Er moeten  altijd een minimaal aantal panelen op een string aangesloten, eveneens is er een maximum. 

Garantie op Omvormers
Standaard geldt een garantie van 5 jaar (bv. het topmerk SMA), echter de merkenGoodwe, Solis, Growatt en Huawei geven 10 jr. Voor Solaredge geldt 12 jr op de omvormer en 25 jr op de Optimizers.

MICRO-OMVORMERS
Micro-omvormers zijn relatief nieuw. Er is een goed aanbod van de merken Enphase en APSystems. Bij Enphase  gebruik je 1 micro-omvormer per paneel bij APS kun je 2 of zelfs 4 panelen aansluiten op 1 omvormer. Meer info op de webpagina  DIY-KITS

Merken Omvormers
Er zijn tientallen merken omvormers, zoals de europese merken SMA, Mastervolt, Danfoss, Kostal, Fronius, Diehl AKO, Steca, etc en de aziatische merken Omnik, Goodwe, CHINT, Eversolar en Nari.  Omnik bestraat niet meer.

Een extra punt is de MonitoringDe meeste omvormers bieden de mogelijkheid om via een ethernetkabel de opbrengst van een systeem uit te lezen. Ook Wifi wordt steeds meer gebruikt . Omvormers van Solis en Goodwe worden standaard geleverd met een interne wifi. Een van de mooiste oplossingen is het systeem Solaredge, waarbij je continu de opbrengst  per paneel kunt uitlezen met behulpvan  optimizers (1 per paneel).Ook HUAWEI biedt deze optie.SolarEdge-Omvormer

 

NIEUW.Enphase micro-omvormers serie IQ8

Reacties zijn gesloten.