Balkon zonnepaneel als plantenbak | RomarPro

Een balkoncentrale  steekt over het balkon. Dit betekent dat je als huurder of eigenaar van een appartement rekening moet houden met de regels van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Zonnepanelen op een balkon of gevel dragen bij aan de verduurzaming van een gebouw. In principe zal de huurder of VvE bereid zijn om mee denken aan een passende oplossing die voor iedereen acceptabel en willen  meedenken bij de energie transitie naar groene energie.


De VvE (of verhuurder) heeft belang bij standaardisatie.
Hierbij valt te denken aan o.a. het esthetisch uiterlijk en  de veiligheid . Door altijd te kiezen voor een All Black paneel krijg je een eenheid qua kleur. Vervolgens kun je kiezen voor opstelling verticaal en als optie onder een hoek van 25* graden. Het paneel wordt altijd geplaatst in landscape orientatie (liggend).
Het zonnepaneel wordt vervolgens met een degelijk montagesysteem stormbestendig aan het balkon gehangen.

Zonnepaneel met stekker

Verder is er de mogelijkheid om een balkon zonnepaneel te beschouwen als een plantenbak. Vooral lichtgewicht panelen zijn geschikt om als een plantenbak alleen in de zomer aan het balkon te hangen.

Wat zijn de wensen van de huurder of eigenaar van een appartement.
Stroom is duur en de eigenaar/huurder wil ook –  evenals alle mensen die al een systeem met 10 tot 20 panelen hebben –  kunnen besparen  op de kosten van energie.
In Duitsland worden al enige jaren op grote schaal kleine systemen toegepast (“zonnepaneel met stekker” , “Plug & Play Zonnepaneel”, “Balkon Energie Centrale”) en zijn er royale subsidies. Omdat je een balkon energiecentrale in korte tijd kunt terugverdienen  is er veel animo om tot aanschaf over te gaan. De systemen kun  je zelf plaatsen en bij verhuizing gewoon meenemen.

Balkon zonnepanelen zijn een uitkomst voor huurders en eigenaren van appartementen die willen verduurzamen. De ontwikkelingen zijn in volle gang. Het is ook al mogelijk om de balkoncentrale te combineren met een thuisbatterij voor tijdelijke opslag van de geproduceerde stroom. De dalende prijzen voor de Li-ion batterijen maken dit financieel haalbaar.

Reacties zijn gesloten.