Hoe belangrijk is het rendement van zonnepanelen | Zonnepanelen Rendement

 Ja, een goede vraag met meerdere antwoorden mogelijk.

SOORT ZONNEPANEEL
Het rendement verschilt per soort paneel. Mono panelen leveren een iets hoger rendement dan Poly panelen. Dunne film panelen leveren een lager rendement, maar hebben andere voordelen.

PLAATSING
De plaatsing van een zonnepaneel heeft direct invloed op het rendement. De richting en de hellingshoek zijn belangrijk. Op een plat dak kunt u zelf deels de richting en hellingshoek vrij kiezen. Dit geldt niet voor een hellend dak. Zonnepanelen worden bij voorkeur gericht op het             zuiden en onder een hellingshoek van 36 graden.

HET WEER
Hier kunnen we helaas niets aan veranderen; Het aantal zonne-uren per jaar en de lichtintensiteit zijn de belangrijkste factoren. Zonnepanelen presteren het best bij een temperatuur van 25 graden. Een te hoge temperatuur heeft negatieve invloed op de opbrengst; Probeer daarom enige ruimte te laten tussen de panelen en het dak, zodat de wind de zonnepanelen voldoende koel kan houden.

LEVENSDUUR
Hoe ouder een zonnepaneel, des te minder opbrengst. Een zonnepaneel degradeert ieder jaar een beetje. De garantienorm van fabrikanten is een minimale opbrengst van 80% na 25 jaar. De eerste 10 jaar leveren de panelen het meeste rendement.
Een uitzondering zijn de dunne film panelen van Solar Frontier. Ze hebben een zgn. light soaking effect, waardoor enige tijd na installatie de opbrengst zelfs hoger wordt. Deze panelen hebben bovendien minder last van degradatie.

VERVUILING
Vuil, vogelpoep, e;d. hebben invloed op het rendement. Zonnepanelen die een hellingshoek van minstens 10 graden hebben, worden door regen voldoende schoongespoeld. Soms (bv.industriezones) is het aan te bevelen de panelen om de paar jaar te reinigen.

SCHADUW
Schaduw van bomen, schoorstenen en dakkapellen kunnen zorgen voor een sterke verlaging van het rendement (tuinslang effect). Een gorot deel van het probleem kan beperkt worden door i.p.v. een standaard string omvormer te kiezen voor een Solaredge omvormer met Optimizers of voor micro omvormers ( bv.APS).

Advies:
De huidige generatie panelen omvat o.a. Poly panelen van 260-270 Wp, Mono panelen van 280-290 Wp en dunne film panelen van 165-170 Wp.
Panelen met een opbrengst van meer dan 300 WP zijn leverbaar, maar
 relatief erg duur.

Ref.:

Zonnepanelen—Kopen

Zonnepanelen-Prijs

Zonnepanelen-Rendement

Zonnepanelen-Vergelijken

Reacties zijn gesloten.