Hoeveel goedkoper worden zwarte zonnepanelen in 2016 | Zonnepanelen Prijs

Kunnen zonnepanelen goedkoper worden? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Zonnepanelen bestaan al meer dan 50 jaar. Duitsland heeft lange tijd het voortouw genomen door forse subsidies te verlenen op zonepanelen installaties. Hierdoor konden veel particulieren en bedrijven investeren in zonnepanelen. Duitse instituten, zoals Fraunhofer, hebben veel bijgedragen door onderzoek.

Hierdoor werd de kwaliteit van de panelen beter en de opbrengst hoger – resulterend in lagere prijs per Wp. De doorbraak is echter gekomen door massa-productie in met name China en diverse aziatische landen.
De revolutionaire prijsdalingen van slechts enige jaren geleden komen niet meer terug. Maar we kunnen rekenen met ieder jaar een iets lagere prijs en verder verbeterde kwailiteit.


Waarom is er een groot verschil tussen de prijzen van zonnepanelen?
Ja, er is veel verschil in prijs en kwaliteit van zonnepanelen. Hoe komt dat?  Op de eerste plaats door de keuze van de materialen, vervolgens door de productie en als laatste door de gestelde kwaliteitsnormen.
Een belangrijk element van de productie is het lamineerproces. Hierbij worden de cellen ingekapseld (EVA-folie) om vochtintrede te voorkomen. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurd. Dat kost tijd en dus geld. Dit bepaalt voor een groot deel de levensduur van de panelen. Koop alleen panelen die de PID-test hebben doorstaan. Lijkt een paneel “te goedkoop”  wees dan extra voorzichtig.
Recente ontwikkelingen zijn de glas-glas panelen, waarbij glas aan de voorzijde en aan de achterzijde gebruikt wordt. De kans op microcracks is minimaal en de cellen zijn beter beschermd. Microcracks kunnen na verloop van tijd leiden tot hotspots, waardoor de opbrengst van een paneel terugloopt.

IEC-NORMEN
Dit zijn de minimale eisen waaraan een zonnepaneel moet voldoen. De fabrikant stuurt een paneel naar een onafhankelijk keuringsinstituut bv. TuV. Nadat de test zijn uitgevoerd ontvangt de fabrikant een certificaat.

DE CONSTRUCTIE
De kwaliteit van een paneel is verder afhankelijk van de constructie. Met name op de lange termijn is het belangrijk dat de zonnecellen goed beschermd zijn door de constructie.
De kwaliteit van een paneel is afhankelijk van de materialen, de assemblage methode en de uiteindelijke kwaliteitscontrole.

ERVARING FABRIKANT EN FABRIEKSGARANTIE
Op panelen krijgt u meestal een fabrieksgarantie  van 10 jaar, soms 12 jaar.  Op de vrij nieuwe markt verschijnen regelmatig nieuwe fabrikanten. Er zijn echter ook veel stabiele fabrikanten met veel ervaring, zoals JA Solar, Canadian Solar, Solarwatt, Solarworld, BenQ, LG etc.

VERMOGENSGARANTIE
Fabrikanten geven garantie op het minimale vermogen dat hun panelen leveren na 25 jaar – meestal is dit 80%.

MAXIMAAL RENDEMENT
Kiest u voor de nieuwste techniek en dus voor een hoog rendement dan betaalt u hiervoor een relatief hoge prijs (o.a. sommige panelen van BenQ en Panasonic).

CONCLUSIE:

De prijs en kwaliteit zijn afhankelijk van diverse factoren.
Als richtlijn geldt dat blauwe (POLY) panelen iets goedkoper zijn dan bv. FULL BLACK MONO panelen. Zonnepanelen worden ieder jaar iets beter en goedkoper per WP.

Als u in 2016 kiest voor een poly paneel van 260 tot 270 Wp of een full black paneel van 270 tot 280 Wp dan doet u een goed keuze.

De terugverdientijd van een solar-systeem
Deze is per situatie verschillend en o.a; afhankelijk van orientatie van uw dak, hellingshoek, evtl. schaduw en het gekozen systeem van zonnepanelen, omvormer, montagematerialen, bekabeling en monitoringsmogelijkheden.

Ref.:

Zonnepanelen—Kopen

Zonnepanelen-Prijs

Zonnepanelen-Rendement

Zonnepanelen-Vergelijken

Reacties

Hoeveel goedkoper worden zwarte zonnepanelen in 2016 | Zonnepanelen Prijs — 1 reactie

  1. Pingback: Waarom grote prijsverschillen bij zonnepanelen | leo verkoelen and composites