Zonnepanelen na 2019 – kopen, huren of leasen?

Zonnepanelen na 2019  –  kopen, huren of leasen?
Sinds 2018 zijn zonnepanelen een ware hit.  Op daken van huizen, bedrijfspanden  en zelfs in weilanden. Zonnepanelen , oftewel PV panelen,  zijn gunstig voor uw portemonnee en goed voor het milieu. Je energierekening stijgt niet meer ieder jaar, maar daalt en daalt , desgewenst tor bijna nul.

Zonnepanelen zijn populair, dus veel concurrentie en regelmatig dalende prijzen.  Ze kosten echter niet overal evenveel en ook de kwaliteit is niet altijd hetzelfde. Een ding is zeker: zonnepanelen zijn de laatste jaren drastisch in prijs gedaald. Dit maakt het aantrekkelijk om veel panelen te kopen en te plaatsen. Moest het vroeger altijd “ligging op zuid” zijn, tegenwoordig is voor platte daken de oost-west opstelling een veelgevraagde optie.

Je vriend – de belastingdienst
Is er nog subsidie op zijn er andere voordelen te halen?
De landelijke subsidie is er al lang niet meer. Wel kun je de BTW terugvragen (21% minus een forfait).
Verder kun je soms een voordelige lening krijgen (sde subsidie) of de zonnepanelen mee laten financieren in de hypotheek van je huis.

Met zonnepanelen ben je je eigen energie leverancier
De kwaliteit van de zonnepanelen is de laatste jaren sterk verbeterd. Fabrikanten garanderen dat de panelen zelfs na 25 jaar nog minimaal 80% rendement geven. Het is dus een goede tijd om nu te investeren. Produceer je meer stroom dan je gebruikt  – geen probleem …. je levert terug aan het net en gebruikt deze stroom weer als het nodig is. Dit heet salderen. Een luxe, die helaas niet eeuwig zal blijven.

Zonnepanelen kopen blijft  een flinke investering
Daarom is het van belang dat je je van tevoren goed orienteert over de diverse mogelijkheden. Zoals laten installeren of zelf installeren. De aansluiting aan het net of het plaatsen van een extra groep laat je uiteraard over aan een elektro-vakman. De rest kun je meestal zelf of met een beetje hulp.

Maak altijd een kosten analyse
Vraag diverse offertes aan en je krijgt vrij snel een idee wat een en ander kost en waar je op moet letten. Het netto rendement van je zonnepanelen is voor een groot deel afhankelijk van jouw locatie. Bomen, hoge gebouwen, schoorstenen en dakkapellen kunnen het zonlicht deels of geheel blokkeren. Om het effect  hiervan te reduceren zijn er oplossingen – maar deze kosten natuurlijk wat.

De drie belangrijkste woning specifieke factoren waar je op moet letten zijn

  • het beschikbare dakoppervlak
  • de hellingshoek en
  • de hellingsrichting

Een ideaal dak is gericht op het zuiden (oost en west kan ook) en heeft een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Bij een plat dak spelen ook nog andere factoren een rol, zoals de vereiste ballast.

Hoe groot moet mijn zonnepanelen installatie zijn?
Een doorsnee nederlands gezin verbruikt op jaarbasis ca. 3500 kWh (kilowattuur) aan energie
Wil je zonnepanelen kopen, controleer dan eerst wat je eigen jaarverbruik is. Controleer de nota’s van een paar jaar van je energie leverancier(s). Vervolgens bekijk je wat je hiervan zou willen afdekken met een eigen installatie.

Seraphim-SRP-325-E01B-ABMeer weten over recente doorbraken in zonnepanelen-techniek?
Graag goed en tijdig op de hoogte ?  – kijk regelmatig op de site “SolarWindBioShop

 

 

 

 

2018 doorbraak PERC technologie
2019 doorbraak Half cell panelen
2020 prognose Shingle(d) panelen   en
2020 prognose Bifacial (glas/glas panelen)

Wat is je budget voor een zonnepanelen-systeem?
Door zelf te plaatsen kun je de kosten aanzienlijk verlagen. Dit is de meest gebruikte methode om binnen je budget te blijven. Een voordelige lening kan ook aantrekkelijk zijn. Echter niet iedereen heeft zin in een lening van 5 tot 7 jaar.

Overleg met buren, familie en collega’s
Zo kom je tot een goede keus. Vraag meerdere offertes en laat de leverancier de details voor je op papier zetten. Je hoeft je er niet al te veel in te verdiepen. Laat dit voor een groot deel over aan de leverancier. Er zijn 2 gangbare types zonnepanelen.  De meest gebruikte zonnepanelen zijn “Poly “ (blauwachtig) of “Mono” (zwarte panelen met veen zwarte omlijsting of de zgn. Full Black panelen. Een omvormer  zet de gelijkstroom van de panelen om in een voor het net geschikte wisselstroom. De meeste zonnepanelen worden geleverd als een netgekoppeld systeem,  waarbij de stroommeter als je veel produceert ziet teruglopen.

Een prettig gevoel is als je weet wat je zonnepanelen opleveren
Zonnepaneel-systemen met optimizers of met micro-omvormers geven 24/7 inzicht in de productie.
Hiervoor betaal je iets meer, maar het geeft wel een prettig gevoel als je tot op paneel-niveau zelf kunt zien hoe goed je panelen werken. Je maakt jezelf tot kapitein van het schip  (van het net).

auteur LCM Verkoelen

 

 

Reacties zijn gesloten.