Zonnepanelen laten plaatsen of zelf leggen / SolarWindBioShop

UPDATE. Wil je een goede keuze maken voor een zonnepanelen set voor een plat dak (dit geldt uiteraard ook voor een schuin dak) moet je eerst vaststellen hoeveel kWh je per jaar wil opwekken.
Daarna kun je berekenen  hoeveel panelen je moet plaatsen om de gewenste opbrengst te halen.

De gemiddelde opbrengst van een paneel op een plat dak (zuidligging) is 0,85kW per jaar. CVoor plattexdaken wordt vaak gekozen voor een  Mono halfcel paneel met zwart frsme van 400 tot 450 Wp. Deze hebben ofwel de maat 1722x1134x30mm of  (indien vierkante cellen) 1762x1134x30mm.

De aanschaf van zonnepanelen (1e kwartaal 2024) is nu rendabeler dan ooit!

Zonnepaneel-Plat-Dak-TopCON

Zonnepanelen zijn en blijven een aantrekkelijke investering en zijn goed voor het milieu.
Je verdient je investering bij “zelf plaatsen” terug in 2 tot 4 jaar nu door het kabinet bepaald is dat de salderingsregeling blijft.

Op de website hebben we voor jou een aantal voorbeeld calculaties geplaatst. Vraag echter altijd een persoonlijke offerte. Kwaliteit gegarandeerd en misschien nog een  nog iets scherpere prijs.  De aankooprijs is belangrijk. Echter nog belangrijker is het lange termijn voordeel en de garanties van de fabrikant en de handelaar (Leudal Trading Company h/o SolarWindBioShop  – sinds 2015).
Voorraden en beschikbaarheid zijn momenteel goed, echter wisselend.

KORTE SAMENVATTING – Zonnepanelen Plat Dak
a) kies voor paneel.. bijv. JINKO Solar of JA Solar van 400 tot 440 Wp in PERC* of N-type*.
b) geen schaduw….  kies voor een standaard string-omvormer (beste prijs)  of om nog beter voorbereid te zijn op de toekomst (thuisbatterij) voor een Hybride omvormer (Solis, Huawei)
c) bij deel schaduw of als je 24/7 monitoring wenst .. kies voor Solaredge omvormer met optimizers of voor micro-omvormers. Micro-omvormers van de nieuwe generatie Enphase en APsystems worden sinds 2022 veel gevraagd. In USA zijn deze dominant aanwezig. Voordeel is dat je later onbeperkt kunt uitbreiden en/of aanpassen van de installatie.

MONTAGE PLAT DAK
Op platte daken wordt het systeem meestal in LANDSCAPE (liggend) geplaatst in Zuid-opstelling of in Oost-West-opstelling. Het preferente montage systeem is FLATFIXFUSION en idem  Blubase (v/h Solarstell). Beide systemen kunnen – bij weinig ruimte – desgewenst ook in PORTRET geleverd Zuid worden.

Zuid-opstelling is de meest gevraagde uitvoering. Bij een oost-west opstelling kun je meestal net iets meer panelen plaatsen en krijg je een betere spreiding van de zelf opgewekte stroom verdeeld over de dag.

Zonnepanelen kom je met name door de sterk gestegen kosten voor stroom bijna overal tegen. Ideaal op schuine daken met of zonder lichtkoepels en dakkapellen. Maar ook voor platte daken met bitumineuze bedekking, grof grind en kunststof bedekking. Voor schuren en  loodsen. Voor plaatsing in het vrije veld bijv. gewoon in de tuin. Sinds de kosten voor stroom zo hoog zijn geworden, wordt steeds meer elke hoekje benut.
Dit betekent dat naast de bekende string-omvormers nu micro-omvormers (met name Enphase en APS sterk in opkomst zijn.

ZONNEPANELEN PAKKETTEN
complete sets om zelf te plaatsen

Zonnepanelen-Pakket-Sets

Hoe zet je zonlicht om in stroom?
Zonlicht en ook diffuus zonlicht bevat energie.  De nieuwe generatie zonnepanelen bestaan meestal uit 120 of 144 halve cellen. Elke zonnecel produceert een beetje stroom, zodra er licht op valt.  Tezamen wordt dit zo’n 400 Wattpiek per paneel.  10 tot 12 zonnepanelen kunnen al voldoende energie produceren voor een gemiddeld huishouden.
Valt er meer zonlicht op de panelen dan  leveren ze meer stroom.

Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt?
Ook op een dag met bewolking wekken de panelenstroom op. Dst is echter minder dan op een zonnige dag in het voorjaar, de zomer of de herfst. Dit betekent een langere terugverdientijd.

Wat is het nut van zonnepanelen als je niet thuis bent?
Het eigen verbruik van stroom is het hoogst met name ’s morgens en ’s avonds.  Daarom wordt vaak gekozen voor een oost/west opstelling in plaats van de standaard geadviseerde opstelling op zuid.
Heb je al een elektrische auto dan kun je overtollige stroom opslaan in de batterij. De thuisbatterij wordt de volgende en logische optie voor zonnepanelenhouders.
Overtollige stroom lever je automatisch terug aan het net en consumeert deze, zodra er behoefte aan is.  Je parkeert de stroom bij de netleverancier. Dit heet salderen.

Wanneer is investeren in zonnepanelen de moeite waard?
Enige jaren geleden was dit nog een belangrijke vraag. Je kon toen rekenen met een terugverdientijd van 5-6 jaar. Dat betekende dat niet alle situaties rendabel waren.
De situatie is sinds 2022 geheel veranderd. Nu kun je rekenen met een terugverdientijd van slechts een paar jaar.
Veel mensen kijken uit naar de komst van de thuisaccu (thuisbatterij). Nu nog erg duur, echter de prijzen dalen snel.

THUIS-BATTERIJ-low-voltage

Wat is de grootste besparing?
De grootste besparing heb je als je de opgewekte stroom grotendeels zelf gebruikt. Aanschaf van een elektrische auto is een goed idee. Verder kun je de elektrische apparaten, zoals wasmachines en drogers , aanzetten in periode dat er veel stroom productie is.

Wat heb je aan zonnepanelen in de winter?
Op heldere dagen werken de zonnepanelen uitstekend, Echter dec dagen zijn kort en de zon staat laag. Dat alles betekent minder productie per dag (zie jaartabel)

Zijn alle zonnepanelen  hetzelfde?
De in de Benelux aangeboden zonnepanelen van de A-merken zijn goed vergelijkbaar en van prima kwaliteit. Wil je esthetisch het beste… kies dan voor een Full Black (All Black) zonnepaneel. De oude generatie “poly panelen” is uit. De tendens is nu halfcel panelen en de volgende renovatie komt er aan nl. N-type panelen en TOPCON panelen. Meer vermogen per m2, langere levensduur.

Zijn alle omvormers hetzelfde?
Een omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om in voor het net geschikte wisselstroom. Hiervoor gebruikte je tot voor kort meestal een string-omvormer.  Sterk in opkomst zijn micro-omvormers. Hierbij wordt de gelijkstroom direct per paneel omgezet in wisselstroom. Je hebt altijd een veilige spanning in het systeem.

Enphase micro-omvormer IQ8M

Wat is het beste montage systeem?
Er is veel keus in systemen voor platte en hellende daken. Trendsetters zijn het systeem Clickfit EVO voor hellende daken . Voor platte daken is er Flatfixfusion (slechts 4 onderdelen en bovendien weinig ballast) nodig.

Zonnepanelen zelf plaatsen of laten plaatsen?
De voordelen van  zonnepanelen zijn duidelijk. Je bespaart kosten, je wordt min of meer onafhankelijk van  het openbare net en het is goed voor het milieu.
Zelf plaatsen is een interessante optie. Zelf plaatsen is geen rocket science.  In alle gevallen is een goede voorbereiding wel heel belangrijk.

Reacties zijn gesloten.