Doe Het Zelf Pakket met Micro Omvormers / SolarWindBioShop

Zonnepanelen Doe Het Zelf Pakket ZELF INSTALLEREN of nog liever installeren met een beetje hulp. Een garage, schuur of tuinhuisje zijn ideaal om zelf te installeren en om mee te beginnen . Gaat het om een pannendak dan komt er al wat meer bij kijken.

Zelf zonnepanelen plaatsen – Wat heb minimaal nodig voor een zonnepanelen set?
Basiskennis. Voordat je zelf aan de slag gaat moet je eerst de juiste informatie hebben. Die vindt je rijkelijk op het internet, zoals bij de Learning Pagina’s van SolarWindBioShop. 
Onderdelen. Je kunt overal losse onderdelen kopen. Het is echter beter om een volledige doe het zelf set of pakket te kopen  bij een bedrijf dat al jaren in deze sector actief is.

Explosieve groei van zonnepanelen-sets met micro-omvormers van Enphase of APS
Veel mensen zijn niet meer tevreden met een zonnepanelen systeem met een traditionele string-omvormer of met optimizers. Men wil onafhankelijk worden van het net.

micro-omvormers-Enphase-APs-Balkon

Voorbeeld prijs indicaties:

Enphase set (4-12 panelen) APS Set (4-8 panelen) Balkon Set (1 of 2 panelen)

De laatste paar jaren is er op het gebied van micro omvormers veel ten goede veranderd. De belangrijkste fabrikanten van micro-omvormers zijn  Enphase en APS.
Enphase heeft de grootste reputatie en  is de bedenker van het systeem micro-omvormers.  De nieuwe Enphase IQ8-serie micro-omvormers hebben 25 jaar garantie en zijn geschikt voor panelen tot ruim 480 Wp.  Inmiddels is er een nieuwe variant met een nog groter bereik en geschikt voor nagenoeg elk type zonnepaneel nl. de serie Enphase IQ8.

APS doet het niet minder en levert systemen (APS  model DS3 voor 1 fase en APS type QT2 voor 3 fase ( geschikt voor iedere keer 2 panelen met een vermogen van 800 Wp en meer. Dit zorgt voor extra besparing.

Welke solar-onderdelen zijn van belang?

A. DAK ANALYSE
Is het dak zuidgericht, zuidwest of zuidoost. Zuid is het beste. Bij zuidwest of zuidoost krijg je 3 tot 4% minder opbrengst. Bij de huidige hoog rendement panelen, scherpe prijzen van de panelen en het nul BTW tarief is dit niet langer een storende faktor.
Komen de panelen op het oosten of westen dan verlies je zo’n 12 tot 13%. Dit hoeft geen probleem te zijn. Bij een plat dak kies je voor een oost/west opstelling en dat kan ook bij een pannendak (2 dakvlakken). Het voordeel is dat de geleverde energie van de zonnepanelen beter verdeeld wordt over de dag. Dit is sinds 2021 een vaak gekozen optie.

B. DAKMONTAGE
Voor platte daken zijn er  hoogwaardige systemen, waarmee je de panelen snel kunt plaatsen en tevens met een minimum aan losse onderdelen. Veel toegepast worden de systemen van ESDEC (Flatfixfusion), Blubase (v/h  Solarstell) en ValkPROplus.

C. ELEKTRISCHE INSTALLATIE
Voor het aansluiten in de meterkast vraag je beste jouw locale elektricien. Zelf kun je alvast de panelen plaatsen, en de kabels doorverbinden tot en met de omvormer. Bij micro-omvormers, welke direct 230 Volt wisselstroom leveren, is dit nog eenvoudiger.

D. MONITORING
Heb je een  systeem met een standaard string-omvormer dan zie je de opbrengst per string  – meestal 1 of 2 strings per installatie. Bij systemen met micro-omvormers of optimizers zie je de opbrengst altijd direct per paneel.

Zonnepanelen Landscape of Portret?

Platdak Op een plat dak worden de zonnepanelen meestal in landscape (liggend) geplaatst. Het is bij sommige systemen (o.a. ValkPRO+) mogelijk om ze in portret (staand) te plaatsen. Alleen aan te bevelen als er weinig ruimte is op het dak. Portret is bovendien duurder.

Schuin dak –   Op een schuin dak (meestal een pannendak) worden zonnepanelen standaard in portret (staand)  geplaatst.  Meerdere panelen naast elkaar vormen 1 rij.  Voor veel nederlandse daken is een opstelling in 2 rijen van 5 of 6 panelen gangbaar. Soms past het beter als je 3 of 4 rijen van 3 of 4 panelen  in landscape plaatst.

Montage-ondergrond-plat-pannen-dak

Welke ondergrond is geschikt voor zonnepanelen?
PLAT DAK. De ondergrond is meestal een bitumineuze of kunststof dakbedekking zonder grind. Is het een dakbedekking afgestrooid met grof grind dan kun je gebuik maken van extra rubber voetplaten. Je hoeft dan alleen plaatselijk het losse grind te verwijderen.
SCHUIN DAK. Nederland is een land van pannendaken. Ver zijn ook geschikt golfplaatdaken, stalen profielplaten, shingle en kunststof bedekking o.a. EPDM.  Om daklekkage te voorkomen zijn er sinds kort speciale plakplaten voor moeilijke daken.

Soms wil men een zgn. indak-systeem.  Nadeel te veel onderdelen. Beter is te kiezen voor een afwerking van het schuine dak met een waterdichte EPDM dakbedekking (garantie 30-50 jaar) en hierop de met beugels of ankers de zonnepanelen te plaatsen.

Een zonnepanelen installatie met net-aansluiting?
In Nederland en Belgie wordt een systeem standaard op het net aangesloten. Overtollige stroom lever je (al of niet tijdelijk) terug aan het net.  Dit heet SALDEREN.
De vraag naar zgn. OFFGRID systemen is in Nederland nog heel klein. Hier komt echter verandering in. Het aanbod  wordt groter.

Wat te doen als je last hebt van schaduw

Schaduw op een paneel betekent minder opbrengst. Het je gedurende de dag of een bepaalde periode van het jaar last van schaduw over een of meer panelen dan krijg je minder opbrengst van de zonnepanelen.

Dit probleem kunt je grotendeels reduceren door te kiezen voor  een systeem met optimizers (o.a. Solaredge en Huawei) of door te kiezen voor micro-omvormers. Dat betekent meestal 1 micro-omvormer per paneel. De opbrengst kun je middels de monitoring unit 24/7 per paneel bekijken.

Veelgekozen zijn de systemen van Enphase en APS. Beide met resp. 25 en 20 jaar garantie.

Aansluiten op je woning

De stroom die je opwekt wordt direct aan jouw huis geleverd. De apparaten in huis werken dan op stroom – zonnestroom! Is er weinig zon, dan wordt dit gecomplimenteerd met stroom van het net. Is er te veel stroom, dan wordt het teruggeleverd aan het net. Dit heet salderen.

Terugverdientijd
Sinds de stroom zo duur is geworden verdien je een zonnepanelen pakket, een complete set, meestal terug binnen 2 tot 4 jaar. Je krijgt 25 jaar opbrengstgarantie. Tel uit je winst!
Zelfs de duurdere sets met micro-omvormers of optimizers zijn  binnen 4 tot 5 jaar al  terugverdiend. Een set van 12 panelen levert ongeveer 4000 kWh per jaar op (ruim 800 euro). Dit gaat dus af van uw energierekening! Bij micro-omvormers en optimizers kun je dat allemaal zelf volgen via de monitoring per paneel.

Reacties zijn gesloten.