Zonnepanelen Zelf Plaatsen Schuin Dak / STAPPENPLAN DHZ

Ga je zelf zonnepanelen plaatsen op een hellend schuin dak?
Waar moet je aan  denken.
 Het is  volledig legaal om het zelf te doen, maar enige voorbereiding is wel nodig, want een schuin dak vereist vaak een steiger en/of hulpmiddelen voor valbeveiliging. Veiligheid staat voorop!

Voorbereiding zonnepanelen  leggen schuin dak
Worden de zonnepanelen op het zuiden geplaatst? Oost en West zijn ook okay.  Bij een schuin dak worden de zonnepanelen meestal PORTRET (staand)  geplaatst. Je hoeft geen afstand tussen de rijen  aan te houden, alleen een minimale afstand tot de zijgevels en idem tot de nok (de bovenste pannen zitten vast in de cement)  en zo mogelijk aan de onderkant , zodat het regenwater in de goot valt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is solar-f03.jpgHeb je een ligging met
een vlak op oost en idem op west.

Kies dan , indien mogelijk, voor plaatsing
van evenveel panelen op de westkant.
Je krijgt dan een mooie verdeling van
de zonne energie opbrengst over de dag.

Welke ondergrond heeft je schuin dak?
In Nederland is een pannendak het meest voorkomend.  Het bekende montagesyseem Clickfit EVO bestaat uit slechts 4 onderdelen nl. een universele dakhaak, alu  rails, klemmen en eindkappen. De universele rails worden geklemd. Woon je dichtbij zee of in een regio met veel onweer dan kun  je de dakhaken voor meer zekerheid ook vastschroeven. (houten latje nodig).

plat of schuin dak

Welk ander montagemateriaal is beschikbaar?
Er zijn diverse varianten beschikbaar, zodat er voor elk type dak wel een systeem is.

Heb je een ”ouderwets” golfplaat dak dan gebruik je Clickfit EVO met zgn. stokschroeven. Deze worden bevestigd in de liggers of spanten. Uitvoering naar keus in LANDSCAPE of PORTRET.
Heb je een staalplaatdak met trapezium profiel….. kies dan voor Clickfit EVO “steeldeck”. Leverbaar in landscape en portret.

Voor een golfplaatdak is er ook nog een variant.. nl. Clickfit EVO met “golfplaatbeugel” . Standaard alleen voor montage in landscape.

Heb je een dak met shingle dakbedekking of EPDM rubber .. kies dan voor Clickfit EVO montage met beugels. De beugels worden in de ondergrond (multiflex ) geschroefd.  .

Sinds kort zijn er ook scherp geprijsde dakplaten voor verlijming op het dakleer. Alles degelijk en mooi waterdicht.

Heb  je weinig dakoppervlak en nog een beetje ruimte op een dakkapel. Hier kun je meestal wel een of meer panelen in landscape plaatsen. Controleer wel even of de constructie van de dakkapel bestand is tegen dit extra gewicht.

Last van schaduw?
Heb je last van schaduw door een schoorsteen, bomen, of schaduw van andere gebouwen dan kun je i.p.v. te werken met een standaard string-omvormer kiezen voor een systeem met optimizers (bijv. Solaredge of Huawei) of voor micro-omvormers (bijv. Enphase of APS). Hiermee beperk je het nadeel van de schaduw voor een groot deel.  Wel iets duurder, maar je bent ook onafhankelijker bij een eventuele uitbreiding naderhand.

Welke bekabeling en stekkers?
Alle zonnepanelen zijn standaard voorzien van kabels en stekkers. Je kunt de zonnepanelen gewoon doorlussen. Alleen vanaf de eerste en het laatste paneel van een string krijg je een solarkabel naar de omvormer. Meest gebruikt is solarkabel 4 mm2 zwart. Bij grotere afstanden tussen paneel en omvormer kun je kiezen voor een 6mm2 solarkabel. Ook leverbaar in rood. Verder is er  aardedraad 6mm2 geel/groen leverbaar. De  MC4 stekkers zijn standaard geschikt voor 4 en 6mm2 kabel.

Het plaatsen van een string-omvormer
De omvormer wordt opzolder  of dichtbij de panelen geplaatst. De panelen worden in een of meerdere lussen aangesloten ( per lus heb je een min kabel en een plus kabel die verbonden worden met de omvormer.
De omvormer wordt vervolgens aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Laat dit doen door je locale elektricien. Veiligheid staat voorop!

Enphase micro IQ7A (vervolg IQ8 serie)

Vergunning nodig?
Meestal is een vergunning niet nodig.  Het kan anders zijn bij een monumentaal pand of als de gemeente vind dat het niet past in hert bestemmingsplan.

Solis 3fase string-omvormer

MONTAGE  OP EEN SCHUIN PANNEN OF GOLFPLAATDAK
De zonnepanelen mogen niet te dicht bij de nok, dakrand of goot worden gemonteerd. Hiermee voorkomt u dat de panelen de krachten van windturbulentie moeten  weerstaan bij storm of zware wind. Het is gebruikelijk als regel aan te houden ca. 20cm van de nok en een 30 cm van de goot en bij voorkeur 20 cm van de zijkant.

VEILIGHEID
Het is logisch dat u bij de montage van zonnepanelen op een schuin dak de nodige  veiligheidsmaatregelen in acht moet nemen. Denk  hierbij aan valbeveiliging en goed schoeisel met anti-slip zolen. Behalve regen moet u ook rekening houden met de wind. Een zonnepaneel kan nogal veel wind vangen, waardoor valgevaar kan toenemen. Monteer bij voorkeur zonnepanelen van maximaal 1762x1134x30mm.

Kingsize panelen van 460 tot 600 Wp zijn groot en zwaar en daarom met name geschikt voor schuren en andere  lage constructies.
Gebruikt u een ladder…… plaats deze dan voldoende schuin envlaat de ladder ongeveer 1 meter boven de dakrand uitsteken. Zorg er ook voor dat de ladder geplaatst woret op een stevige ondergrond.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is JA-LTC.png

Conclusie:
Zelf Zonnepanelen Plaatsen op een Schuin Dak.
Het is niet moeilijk.  Je bespaart bovendien aanzienlijk op arbeidsloon.
Weet je het niet zeker….. kijk dan eerst naar wat hulp van een ervaren klusjesman.


Reacties zijn gesloten.