Zonnepanelen op Golfplaat Dak

Zonnepanelen Golfplaat Dak  / STAPPENLAN DHZ

Wat zijn de mogelijkheden voor zonnepanelen op een een golfplaat dak?
Nu de stroom zo duur is geworden zloeken veel mensen naar een extra stukje dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. Eeen tuinhuisje, schuur of carport zijn hiervoor prima geschikt. Zonnepanelen zelf plaatsen is volledig legaal. Enige voorbereiding is gewenst.

Golfplaten zijn ideaal voor het maken van dakbedekking voor tuinhuisjes, garages en carports. Voorwaarde is wel dat het dak schuin afloopt (minimaal 7°). Er bestaan over het algemeen diverse soorten golfplaten nl. eterniet, staalplaat, bitumen, PVC, PET en polyester golfplaten. Wist je dat de bitumen golfplaten het beste bestand zijn tegen fikse hagelbuien?

Hoe maak ik een golfplaten dak?
standaard golfplaat met gegolfd profiel

Voorbereiding zonnepanelen  leggen golfplaat dak. Welke zonnepanelen zijn geschikt?
Plaats de zonnepanelen bij voorkeur op het zuiden. Oost en West zijn ook okay.  Bij een golfplaat  dak worden de zonnepanelen meestal LANDSCAPE (liggend) geplaatst.

Welke soorten ondergrond kom je tegen bij een golfplaat dak?
Een golfplaatdak bestaat meestal uit gegolfde platen eterniet of soms het oude asbest-cement.

Zonnepanelen monteren met  Stokschroeven

Stokschroef

Werk van links naar rechts en van boven naar beneden. De stokschroef met adapter zorgen voor een degelijke montage van de zonnepanelen, mits het in stevige gordingen, liggfers  of spanten wordt vastgezet. Montage horizontaal (meest toegepast). Verticaal (PORTRET) kan ook.

Montage kan bij voorkeur met stokschroeven  (zie foto). Plaatsing naar keuze in portret (staand)of landscape (liggend). Een en ander is afhankelijk van de liggers of gordingen waar ingeschroefd moet worden.

De laatste jaren wordt steeds v aker geprofileerde staalplaat gebruikt. Deze zijn lichter van gewicht dan eterniet en leverbaar in vele kleuren en profiel-designs.

Ideaal is een staalplaat met een trapezium profiel. Deze lenen zich uitstekend voor zonnepanelen. Voor de montage worden “korte” strippen rail  gebruikt. Deze zijn aan de onderkant voorzien van een laag EPDM rubber, zodat bij het vastschroeven in de relatief dunne plaat een waterdichte afdichting gegarandeerd is.

Diverse fabrikanten leveren deze montagerails o.a. Esdec, Valk solar en Blubase. (foto)

Veel toegepast worden staalplaatdaken met een dakpanprofiel. In dat geval geschied de montage met stokschroeven.

Welk helling hebben golfplaat daken?
De helling is meestal slechts 10 tot 15^  .  Het komt ook voor dat de daken een negatieve helling hebben. In deze situatie  kan met behulp van beugels de helling gecorrigeerd worden van bijv. minus tien naar plus tien graden.

Verder is er nog de optie van een golfplaatbeugel. Deze is recentelijk op de markt gekomen. Werkwijze als volgt: a) oude schroef verwijderen en op dezelfde plaats de montagebeugel plaaten. Systeem alleen bruikbaar voor panelen in LANDSCAPE plaatsing.

Montage met golfplaatbeugel

Welke bekabeling en stekkers?
Alle zonnepanelen zijn standaard voorzien van kabels en stekkers. Je kunt de zonnepanelen gewoon doorlussen. Alleen vanaf de eerste en het laatste paneel van een string krijg je een solarkabel naar de omvormer. Meest gebruikt is solarkabel 4 mm2 zwart. Bij grotere afstanden tussen paneel en omvormer kun je beter kiezen voor een 6mm2 solarkabel. De solarkabel is standaard leverbaar inzwart, echter  ook in rood. Verder is er  aardedraad 6mm2 geel/groen leverbaar. De  MC4 stekkers zijn standaard geschikt voor 4 en 6mm2 kabel.

Het plaatsen van een string-omvormer
De omvormer wordt in de garage of schuur  of andderzijds dichtbij de panelen geplaatst. De panelen worden in een of meerdere lussen aangesloten (per lus heb je een min kabel en een plus kabel die verbonden worden met de omvormer.
De omvormer wordt vervolgens aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Adsvies: laat dit doen door je locale elektricien. Veiligheid staat voorop!

Zonnepanelen willen licht
Heb je last van schaduw, bijv. bomen, schoorsteenpijpen e.d.. dan krijg je minder opbrengst per paneel. Dit kun je flink reduceren door gebruik te maken van een omvormer en panelen met optimizers (Solaredge of Huawei) of  ……. MICRO-OMVORMERS. De twee toonaangevende merken zijn Enphase en APS (APsystems).


Conclusie:
Zelf Zonnepanelen Plaatsen op een Golfplaat dak.
Het is niet moeilijk.  Je bespaart bovendien aanzienlijk op arbeidsloon.
Weet je het niet zeker….. kijk dan eerst naar wat hulp van een ervaren klusjesman.

Reacties zijn gesloten.