Hoe de beste omvormer kiezen? | 7 vuistregels van SolarWindBioShop

De 7 punten waar u minimaal op moet letten. Ga niet alleen af op de keuze van de installateur. Veel installateurs hebben wel kennis van de montage, maar minder van omvormers.

PLATINUM-001APS-MICROSolarEdge-Omvormer

 

 

 

 

Het Vermogen van de omvormer
In doorsnee wordt gekozen voor een omvormer die 20% kleiner is en maximaal 10% groter is dan het vermogen van alle panelen tesamen. De capaciteit van de zonnepanelen wordt aangeduid in Wp (Wattpiek). Het berekende totale vermogen halen we in de praktijk niet. Liggen de panelen niet ideaal op het Zuiden en onder de beste tilthoek dan kan vaak volstaan worden met een kleinere omvormer.

Omvormer met aanduiding TL
Transformatorloze omvormers (meestal aangeduid met TL) hebben meestal een hoger rendement oftewel minder verlies. In Belgie worden vaak omvormers met transformator gebruikt.

Omvormer en groep in Meterkast
De hoofdaansluiting is in Nederland meestal gezekerd met 25 of 35A.  Een groep is in de regel  gezekerd met een factor 1,6 lager dan de hoofdaansluiting. Als voorbeeld 25A  en een groep 16A; idem bij 35A geldt voor de groep 25A.

Omvormer en Geluid
Omvormers zijn niet geheel geluidloos  (zie de betr. datasheet). Sommige omvormers hebben een ventilator. De meeste omvormers werken echter met convectiekoeling, hetgeen ook enig geluid geeft.

Schaduw ja/nee  … een verhaal apart
Hebt u last van schaduw dan is dit een belangrijk punt.  Het vermogen van de zonnepanelen wordt bepaald door de zwakste schakel in een serie dwz het paneel met schaduw (“tuinslang-effect”). Dit kunt u op 2 manieren beperken nl. door een omvormer te kiezen met meerdere trackers (MPPT). Een tracker optimaliseert het vermogen van een string, Het alternatief  zijn micro-omvormers (bv. Enphase of APS)of een lichte omvormer met Optimizers (meest bekend SolarEdge).

Omvormers en lengte van een String
Er moeten  altijd een minimaal aantal panelen op een string aangesloten worden (minimale spanning) en zo is er ook een maximum (zie betr. datasheet). Voor het merk Solaredge geldt een minimum van 8 panelen voor een 1-fase omvormer. Voor kleine systemen tot 8 panelen zijn micro-omvormers (1 per 1 of 2 panelen) een optie; stringlengte is hierbij niet van toepassing. omdat elk paneel apart aangestuurd wordt.

Garantie op Omvormers
Standaard geldt een garantie van 5 jaar. Verschillende merken geven inmiddels standaard 10 jaar. Je kunt in het algemeen ook bijverzekeren. Dit is meestal vrij duur. Omdat omvormers meestal langer meegaan dan de garantieperiode heeft het weinig nut om bij te verzekeren.

Merken Omvormers
Er zijn tientallen (meer dan 100) merken omvormers. Behalve de bekende europese merken, zoals SMA, Steca, Fronius, Diehl, Mastervolt etc zijn er inmiddels ook uitstekende aziatische merken (vnl. China), zoals Omnik, Goodwe, Growatt e.d.
De grote interne chinese markt heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit de laatste paar jaar enorm verbeterd is.  Ook o.a. ABB (Power One) horen tot de betere merken.
Verder is er het uiterst succesvolle Solaredge met Optimizers en diverse merken micro-omvormers (o.a. APS en Enphase).
Ook omvormers van een europees merk worden vaak in een Aziatisch land geproduceerd vlgs. de normen van het betr. merk.

Een extra punt is de Monitoring
De meeste omvormers bieden de mogelijkheid om via een ethernetkabel de opbrengst van een systeem uit te lezen. Ook Wifi wordt steeds meer gebruikt . Omvormers van Omnik en Goodwe bijv. worden standaard geleverd met een interne wifi. Een van de mooiste oplossingen is het systeem Solaredge, waarbij je continu de opbrengst  per paneel kunt uitlezen.

Reacties zijn gesloten.