Zonnepanelen – Zelfverbruik en Salderen | SolarWindBioShop

Over de raakvlakken tussen Zelfverbruik en Salderen
Er liggen  inmiddels zonnepanelen op zo’n 2,5 miljoen nederlandse huizen.  40% van de koopwoningen heeft zonnepanelen op het dak. In de sociale huursector is dit 20 procent.  Gemiddeld is dit 1 op 3 van de beschikbare daken. Er is dus nog veel ruimte voor zonnepanelen.

EINDE ZONNEPANELEN HAUSSE
Na de hausse van 2022 met lange levertijden is er nu een groot aanbod zonnepanelen van hoge kwaliteit tegen scherpe prijzen. Sinds maart 2023 zijn de prijzen voor zonnepanelen dalend, mede door de goedkopere vrachttarieven voor containers van China naar Europa, gedaalde grondstofprijzen etc. .

PROFITEER NU VAN DE GEDAALDE PRIJZEN
Hier kun je je voordeel mee doen – maar wacht niet te lang.  De economie blijft onvoorspelbaar. Wat elders op de wereld gebeurt, vertaalt zich bijna onmiddellijk in (tijdelijke) schaarste en deels hogere prijzen. De ups en downs wisselen zich tegenwoordig veel sneller af dan bijv. 10 tot 20 jaar geleden. Je ziet zijn kortere cycli tussen hoog en laag.

EXTRA VOORDEEL DOE-HET-ZELF ZONNEPANELEN
Nog meer voordeel kun je halen door een zonnepanelen doe het zelf pakket te kopen en het zelf te installeren. Platte daken zijn makkelijk. Voor een pannendak is meestal een steiger nodig. Het aansluiten in de meterkast laat je bij voorkeur doen door een locale electro vakman.

Zonnepanelen transport – goedkoper dan ooit

ZONNEPANELEN KOPEN OF NIET?
Je verdient ze nog steeds snel terug.
De minimale terugverdientijd van 7 jaar is vastgelegd in het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling. 
Het wetsvoorstel ligt na 8 jaar eindelijk in de eerste Kamer. De ingangsdatum “afbouw saldering” is gepland 2025. Tesamen met de komende verkiezingen ligt dit politiek moeilijk. De besprekingen gaan door. Gewoon afwachten “uitstel afbouw salderingsregeling is geen drama.

DE STROOMNETTEN LOPEN VOL
De stroomnetten lopen vol. Vooral midden in de zomer schakelen de omvormers zichzelf af, omdat door het grote aanbod de voltage boven het toegestane maximum uitkomt. Maar we moeten nog veel zonnepanelen bijleggen om de energietransitie waar te maken. GROENE STROOM IS BELANGRIJK.

ZELFVERBRUIK
We moeten naar meer zelfverbruik. Dit kan ook door activiteiten (bijv. kleine wasjes tussendoor etc.) te verplaatsen naar de uren met veel productie.

Veel keus in batterijen

HET STROOMNET ALS BATTERIJ
De afbouw van de salderingsregeling is onontkoombaar. We doen weinig moeite om meer zelfverbruik te creëren, zo lang we het stroomnet als gratis batterij kunnen gebruiken. Het is dus duidelijk….. de salderingsregeling afbouwen is de enige optie.

TE HOGE SPANNING OP HET NET
”Beste Leo, ik heb 16 panelen maar deze zomer heb ik veel gemist omdat ze regelmatig tussen 12 en 16 uur geheel of gedeeltelijk uitvielen door te hoge spanning op het net.” . Van klanten krijgen we vaak dit soort berichten. Opslag van zonne-energie is een goede keus. Opslag in een een Li-ion batterij is in Duitsland en Belgie heel populair. De voornaamste drijfveer  subsidie.  In Nederland komt die hopelijk ook.

ONZERKERHEID ZONNNEPANELEN KOPEN JA/NEE?

De tijd dat je zonnepanelen in 2 , 3 of 4 jaar kon terugverdienen is voorbij. Zeker als je de zonnepanelen zelf installeert, blijft een terugverdientijd van 5 tot maximaal 7 jaar nog steeds een prima keuze. Daarna heb je nog minstens 15 jaar gratis stroom.

ADVIES
Laat je niet gek maken door de discussies in het nieuws met betrekking tot de politiek. De nieuwsmedia leven van “drama”. Dat is hun verdienmodel. Bekijk rustig je aanstaande zonnepanelen project, ongeacht of het je eerste project wordt of al een uitbreiding etc. Vraag tijdig een of meer offertes met advies. (LEUDAL TRADING)

 DOE HET ZELF ZONNEPANELENSET KOPEN UIT 1 HAND
Zoek niet langer naar de laagste prijs voor ieder onderdeel apart, maar kies voor een compleet pakket van EEN  leverancier (LTC) die alles in eigen beheer heeft dwz zonnepanelen, omvormer, montagemateriaal, bekabeling en niet te vergeten ADVIES (beste geldbesparing met minimale moeite). Heb je een probleem (nu of over 10 jaar, je weet het maar nooit en het komt altijd op het verkeerde “wasmachine kapot” moment) . Het is dan heel prettig als je slechts een contact hebt. Dat voorkomt heen en weer geschuif, stress en tijdverlies.

van PERC naar N-type zonnepaneel

De markt blijft constant veranderen. Dit geldt met name voor zonnepanelen en omvormers.
Bij zonnepanelen zien we de rasse overgang van PERC naar N-type zonnepanelen (TopCON,HJT).  Bij omvormers is er de trend naar HYBRIDE omvormers voor een zachte prijs (weinig of geen meerprijs ), waarmee je tzt direct een batterij kan aansluiten. Een niet te stuiten ontwikkeling is ook de opkomst van hoge kwaliteit micro-omvormers voor de nieuwste type panelen, waardoor je nog meer onafhankelijkheid creeert. Voor veel mensen is dit een prettig gevoel. INDEPENDENCE.

NIEUWKOMERS
De explosieve groei van zonnepanelen in 2022 heeft gezorgd voor een flink aantal nieuwe toetreders tot de markt. De vraag is of deze allemaal een bestaansrecht hebben.  Verschillende aanbieders beperken zich tot het aanbieden van een specifiek product tegen een bodemprijs.

TRENDS 2023
Voor mensen met weinig ruimte voor zonnepanelen, zoals appartementen e.d. komen er voordelige oplossingen voor 1 of 2 panelen tesamen met een micro-omvormer. Balkon-energie en RomarPRO zijn 2 websites die voorloper zijn in deze trends.
RomarPRO kenmerkt zich verder door de introductie van de “Solar Family Club” onder het motto solar, simpel en kompleet.

Stand oktober2023

Reacties zijn gesloten.