Zonnepanelen met micro-omvormer

Waarom zijn micro-omvormers recentelijk zo populair geworden?

De laatste jaren hebben micro-omvormers veel aan populariteit gewonnen en bij vele residentiele installaties wordt het zelfs de norm. 
De prijzen van micro-omvormers zijn exponentieel gedaald. Voorheen een belangrijke reden om ze niet te plaatsen en te blijven bij de bekende standaard string-omvormer, zoals Goodwe en Solis. 

maximale vrijheid met micro-omvormer

Micro-omvormers bestaan al lang (langer dan de systemen met optimizers). Ze hebben echter pas de laatste jaren aan populariteit gewonnen door de verbeterde kwaliteit en prijsdalingen. Het ziet er naar uit dat de meeste zonnepanelen installaties standaard zullen worden uitgerust met micro-omvormers. In USA is dit al realiteit. 
Waarom? Omdat het rendement van een zonnepanelen installatie door micro-omvormers veel hoger kan liggen, vooral bij installaties welke niet optimaal zijn, zoals installaties welke te maken krijgen met (gedeeltelijke) schaduw, verschillende dakvlakken en orientaties.

Hoe werkt een micro-omvormer?

Net zoals een string omvormer zetten ze gelijkstroom om in voor het net geschikte wisselstroom , waardoor deze bruikbaar wordt door thuisgebruik. Omdat micro-omvormers direct de DC-stroom (gelijkstroom) van de panelen omzetten in AC-stroom (wisselstroom) is er geen behoefte aan een centrale omvormer, waar dit bij tegenhanger (een systeem met optimisers) wel het geval is. Bij een klassieke zonnepanelen installatie worden de panelen in string verbonden. 
Het grote verschil bij installaties met een micro-omvormer is dat de installatie parallel is verbonden. Hierdoor is het mogelijk dat ieder zonnepaneel afzonderlijk een maximale opbrengst kan leveren dwz zonder invloed van de andere zonnepanelen. De prestaties zijn aanzienlijk beter. Bij installaties, waarbij een of meer zonnepanelen in de schaduw liggen, kan de meeropbrengst van een micro-omvormer installatie tot 30% bedragen.

APs micro-omvormer

Micro-omvormer prijzen 

Een installatie met micro-omvormer is duurder dan eenzelfde systeem met een string-omvormer. De prijs van een systeem met optimizers (bijv. Solaredge) ligt er tussen in. Systemen met optimizers vereisen meestal minimaal 6 of 8 panelen. De afweging dient gemaakt te worden of de extra opbrengst van micro-omvormers de hogere prijs rechtvaardigt. Dit kan worden berekend aan de hand van het verwachte verlies (schaduw op een of meer panelen).
Bij een installatie met perfecte condities brengen micro-omvormers weinig voordeel. Maar hoeveel installaties worden in perfecte condities geplaatst? Zelfs een klein beetje schaduw van bomen, schoorsteen of kabels kan een groot verschil maken op het totale rendement. Hetzelfde geldt voor bladeren, vuil of vogelpoep Bij kleine installaties zijn micro-omvormers bijna altijd het overwegen waard, omdat het verschil in meerprijs relatief klein wordt.

Welke zijn de A-merken onder de micro-omvormers 

De gevestigde merken micro-omvormers zijn Enphase en APS (beide amerikaans). Het verschil onderling is klein.
Bij Enphase heb je altijd een micro-omvormer per paneel. Bij APS is dit 2 panelen (soms 4) per paneel, waardoor de kosten gedrukt worden.
Verder zijn er een paar chinese fabrikanten in opkomst, die alle het systeem van meerdere panelen per omvormer aanbieden.

Reacties zijn gesloten.