Zonnepanelen Doe het Zelf Pakket Plat Dak

Zonnepanelen Doe Het Zelf Pakket Plat Dak

Zelf plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kan een geweldige manier zijn om hernieuwbare energie op te wekken.

Voordat je begint:
1. Controleer de structuur van het dak. Voordat je begint, moet je de draagkracht van het dak controleren om er zeker van te zijn dat het dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen.
2. Kies de juiste panelen. Er is voldoende keuze op de markt. In 2024 zijn bijv. panelen van 420 tot 440 Wp met zwart frame het meest gevraagd voor platte daken.
3. Kies een montage systeem.  De meest toegepaste montagesystemen voor platte daken zijn Flatfixfusion, Blubase en ValkPRO+. Deze systemen hebben alle, bij plaatsing in LANDSCAPE, een helling van 10 tot 12 graden.
4. Elektrische aansluiting. Zorg ervoor dat je een gekwalificeerde elektricien inschakelt om de zonnepanelen op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Dit omvat het installeren van een omvormer en het aansluiten van de panelen op de juiste wijze.

5. Veiligheid. Gebruik passend gereedaschap en werk bij voorkeur met een collega of hulpje.
6. Onderhoud. Controleer voor je begin of het dak schoon is. Inspecteer het dak regelmatig en verwijder overtollig vuil.

De plat dak systemen van SolarWindBioShop worden per project  samengesteld uit A-merk zonnepanelen, een bijpassende omvormer of micro-omvormers, een beproefd montagesysteem en  de bekabeling met solar kabel in zwart en rood. De pakketten met micro-omvormers kun je altijd makkelijk uitbreiden. Pakketten met micro-omvormers zijn wel duurder in aanschaf.

Het is belangrijk  eerst te controleren wat jouw jaarverbruik (kWh) is en vervolgens te bepalen hoeveel kWh je per jaar wil opwekken.
1 Wp op een plat dak geeft in Nederland gemiddeld 0,85 KW opbrengst per jaar. Aan de kust en bij zuid ligging is dit iets meer. Nu kun je berekenen hoeveel panelen je zou moeten plaatsen, mits je voldoende ruimte hebt.
Hou rekening met de “niet beschikbare ruimte”  door obstakels, zoals dak doorvoeren, lichtstraten e.d.  Veel platte daken hebben vergelijkbare afmetingen. Bij twijfel . . . vraag altijd een persoonlijke offerte op maat. Hiermee  voorkom je  dat je fouten maakt of onnodig duur systeem besteld.

2024. Saldering Zonnepanelen blijft

Nu de saldering blijft is de aanschaf van zonnepanelen voordeliger dan ooit!
Zonnepanelen  zijn een aantrekkelijke investering en bovendien goed voor het milieu. De salderingsregeling blijft bestaan. De huidige zonnepaneelprijzen zijn (tijdelijk) uitzonder laag. Het aanbod van hoogwaardige A-merk panelen is ruim. Je verdient de investering vaak al binnen  2 tot 4 jaar terug als je zelf installeert.

Vermogen en afmetingen van de panelen
De fabrikanten hebben hun machines ingesteld op het formaat 1762x1134x30mm (beperkt leverbaar 1722x1134x30m). De smalle panelen (minder dan 1 m breed ) zijn uitverkocht en niet meer leverbaar. Verder zijn er “kingsize panelen” leverbaar van ruim 2m. Hiervoor zijn echter niet altijd  passende montage systemen leverbaar.
Het vermogen van een modern zonnepaneel (N-type of PERC) is meestal 400 tot 440 Wp.

Zonnepanelen-Zelf-Plaatsen-Plat-Dak

Opstelling Zuid of Oost-West
De maximale opbrengst haal je met een zuid opstelling. De opbrengst bereikt het maximum rond het middag uur.
Een Oost/West opstelling brengt met hetzelfd aantal panelen minder Wp op, maar heeft het voordeel dat de opbrengst beter wordt gespreid over de dag.
Een extra voordeel van de oost/west opstelling is dat er vaak een paar panelen meer passen op het (beperkte) dak oppervlak.
Een variant  op de standaard opstelling van een of meer rijen in LANDSCAPE is de DAKSCHANS. Deze wordt standaard geleverd in de uitvoeringen Double, Triple en Quattro voor resp. 2, 3 en 4 panelen. Heb je een beperkt dak-oppervlak dan kan dit een uitstekende keuze zijn.

 Welke omvormer kiezen?
De keuze tussen een voordelige string-omvormer of een alternatief is afhankelijk van je specifieke situatie. Heb je geen last van schaduw dan is een string omvormer een prima keus. Bij deelschaduw zijn er 2 alternatieven nl een omvormer met optimizers (1 per paneel) of micro-omvormers (1 of 2 panelen per micro-omvormer).
Bij toepassing van micro-omvormers kun je diverse zonnepanelen (Wp) toepassen en deze hoeven niet in dezelfde richting te liggen of op hetzelfde dakvlak geplaatst te worden. Dit geldt ook voor het systeem met optimizers. Een systeem met micro omvormers is makkelijk uitbreidbaar. Geen beperkingen!

Reacties zijn gesloten.