Kingsize Zonnepanelen Plat Dak

7 handige tips waar je op moet letten voor je gaat installeren –  Landscape of Portret

hellingshoek en schaduw
.  afstand tussen de rijen
zonnepanelen op het zuiden of anders
.  liggend of staand
oost west  bij een klein dak
.  ballast per paneel
schaduw of geen schaduw

Plat dak  – orientatie van de zonnepaneLen
Omdat zonnepanelen gericht op het zuiden het meeste opleveren, wordt er vaak gekozen om de panelen op het zuiden te plaatsen. Echter zuid-oost en zuid-west zijn ook prima. 
Hebt u een beperkte ruimte dan kan een oost-west opstelling  een perfecte keuze zijn. Het rendement per paneel is lager, maar er kunnen meer panelen  geplaatst worden. Een extra voordeel is dat de stroom produckingsize-zonnepaneeltie beter over de dag verdeeld wordt.  Gezien de komende ”afbouw salderingsregeling “  wordt dit extra interessant.

De hamvraag – Landscape of Portret
Voor het grootste deel worden zonnepanelen op platte daken in LANDSCAPE  geplaatst. Het voordeel is dat de panelen weinig wind vangen en dat de afstand tussen de rijen (schaduwvorming) beperkt kan blijven.  In sommige gevallen is opstelling in PORTRET de enige optie. Hou er wel rekening mee dat ze meer wind vangen en er dus meer ballast nodig is. Is de achtergrond een hoge muur dan is portret perfekt.

Rendementsverlies en aanbevolen hellingshoek
Omdat zonnepanelen inmiddels goedkoper zijn dan je denkt, hoef je niet meer vast te houden aan  zgn.  “ideale situaties” (nl. 35* en richting op zuid). Hoeveel verlies je als je een andere hellingshoek kiest? Indicatie  bij 20 tot 25* (3% rendementsverlies), bij 10 tot 15* (5 tot 6% rendementsverlies).

Van rij tot rij op een plat dak https://www.solarwindbioshop.com/Zonnepanelen-plat-dak.htm
Op een plat dak worden de zonnepanelen in rijen achter elkaar geplaatst. Uitgaand van plaatsing in LANDSCAPE is de meest toegepaste afstand tussen de rijen ca. 50 tot 70cm.  Minder is ook mogelijk. De systemen Flatfixfusion, Valksolar en Solarstell bieden alle meerdere opties.

Maximaal aantal zonnepanelen op een plat dak
Dat kan bij een oost-west opstelling. In dit geval is de helling van de panelen altijd 10 tot 15%, dus een lichte helling en hierbij verlies je bij oost en idem bij west ongeveer 20% aan rendement t.o.v. een opstelling op zuid. Voordelen zijn verder een betere verdeling van de stroom produktie over de dag en je kunt toe met een kleinere omvormer.

Windzuiging bij dakrand
Aan de dakrand is meer windturbulentie. Plaat de zonnepanelen dus niet te dicht bij de rand en zorg bij de randzone zo nodig voor extra ballast.

Welk montagemateriaal voor platte daken?
Er zijn veel mogelijkheden voor qua montage-systemen voor platte daken. Bij sommige systemen kan door de rijen onderling te koppelen flink bespaard worden op de ballast (betonklinkers, halve-stoeptegels, grof grind etc.). Bekende merken o.a. FlatfixFusion,ValkSolar, Solarstell.

Update sept. 2021, Leo Verkoelen

Groot formaat zonnepanelen – nieuw in 2021
De tendens in 2021 is ….. grotere panelen op basis van grotere celen. Hierdoor is het mogelijk meer Wp per paneel te halen. De grote merken o.a. JA Solar, Jinko Solar, Longi Solar, Trina Solar  en Canadian introduceren panelen van 500 en mogelijk tot 600 Wp. De markt, aangevoerd door de chinese fabrikanten, blijft volop in beweging.

Reacties zijn gesloten.