5 redenen voor een balkonpaneel | SolarWindBioShop

Ja, er is een groeiende markt voor zonnepanelen op balkons of balustrades. Deze panelen, ook wel balkonpanelen genoemd, bieden een alternatieve oplossing voor mensen die geen dakoppervlak hebben of beperkte ruimte hebben voor traditionele zonnepanelen.

https://www.romarpro.nl
Plug & Play zonnepaneel set voor kleine ruimte , zoals balkon en terras

Nadelen en voordelen van het gebruik van zonnepanelen op een balkon of balustrade:

Balkonpaneel met micro-omvormer

Voordelen van een zonnepaneel op een balkon of terras :

 1. Ruimte-optimalisatie:
  Balkonpanelen maken efficiënt gebruik van beschikbare ruimte op balkons en balustrades die anders niet zouden worden benut. Ze bieden de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken in stedelijke omgevingen waar dakoppervlakken beperkt zijn.
 2. Energiebesparing:
  Met zonnepanelen op een balkon kunt u uw eigen elektriciteit opwekken, wat kan leiden tot lagere energierekeningen. U kunt deze energie gebruiken voor huishoudelijke apparaten of verlichting, waardoor uw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wordt verminderd.
 3. Milieuvriendelijk:
  Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron die helpt de CO2-uitstoot te verminderen. Door zonnepanelen op uw balkon te installeren, draagt u bij aan een duurzamere energievoorziening en vermindert u uw ecologische voetafdruk.
 4. Eenvoudige installatie:
  Balkonpanelen kunnen relatief eenvoudig worden geïnstalleerd zonder ingrijpende bouwkundige wijzigingen. Ze kunnen worden bevestigd aan de reling of op een standaard op het balkon, waardoor het installatieproces minder complex is dan bij traditionele zonnepanelen.
 5. Flexibiliteit en draagbaarheid:
  In tegenstelling tot vaste zonnepanelen op daken, zijn balkonpanelen meestal draagbaar en kunnen ze worden meegenomen bij een verhuizing. Dit maakt ze ideaal voor huurders of mensen die niet permanent op dezelfde locatie blijven.

Nadelen:

 1. Beperkte opbrengst: Balkonpanelen hebben over het algemeen een beperktere opbrengst in vergelijking met traditionele zonnepanelen op daken. Dit komt door de vaak beperkte oppervlakte en mogelijke schaduwval op een balkon of balustrade, waardoor de efficiëntie van de panelen wordt verminderd.
 2. Technische beperkingen: De installatie van balkonpanelen kan beperkt worden door technische uitdagingen, zoals de oriëntatie en hoek van het balkon, beperkte draagcapaciteit van de reling of structurele beperkingen. Dit kan de beschikbare opties voor installatie beperken.
 3. Regelgeving en vergunningen: Afhankelijk van de locatie kunnen er bepaalde regelgevingen en vergunningen vereist zijn voor de installatie van zonnepanelen op balkons. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de plaatselijke voorschriften en vereisten voordat u besluit om balkonpanelen te installeren.
 4. Visuele impact: Sommige mensen kunnen de aanwezigheid van zonnepanelen op hun balkon onaantrekkelijk vinden of van invloed vinden op het uitzicht. Esthetische overwegingen kunnen een rol spelen bij de beslissing om balkonpanelen te installeren.
 5. Kosten: Hoewel balkonpanelen over het algemeen goedkoper zijn dan traditionele zonnepanelen, kunnen de kosten nog steeds een belemmering vormen voor sommige mensen. De prijs van balkonpanelen kan variëren afhankelijk van het gekozen systeem, de kwaliteit en de installatiekosten.

Het is belangrijk om de specifieke omstandigheden, mogelijkheden en beperkingen van uw balkon of balustrade te evalueren voordat u besluit om zonnepanelen te installeren. Raadpleeg altijd een professionele zonnepanelen-expert en informeer bij de plaatselijke autoriteiten om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de vereisten en voorschriften.

ONTWIKKELINGEN 2024
Voor het plaatsen van een zonnepaneel op een balkon heb je meestal toestemming nodig van de verhuurder. Om deze reden adviseren we uitsluitend zwarte panelen met een hoog vermogen (bijv. JINKO Solar N-type 435 Wp of JA Solar N-type glas/glas 440 Wp).
We werken met een design academy aan het ontwikkelen van panelen met een maximaal esthetisch uiterlijk en eenvoud in design. Suggesties zijn welkom.
Een zonnepaneel geplaatst op een tralie of glas hekwerk geeft ook meer privacy (belangrijk voor de eerste 3 of 4 etages).

In Duitsland wordt “zonnepaneel op balkon” al enige jaren gestimuleerd , zelfs met extra subsidies. De argumentatie is dat huurders ook moeten kunnen profiteren van de energietransitie en hun hoge kosten voor stroom kunnen reduceren.

Design balkon-zonnepaneel in ontwikkeling

Recente informatie “balkon zonnepanelen en zelfvoorziening”

Het is lastig om exacte voorspellingen te doen over toekomstige marktontwikkelingen. Echter, op basis van de algemene trends in de zonne-energiesector en de groeiende interesse in duurzaamheid, zijn er redenen om te geloven dat de markt voor balkon-zonnepanelen zal groeien. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Toenemende vraag naar duurzame energie: Met de groeiende bewustwording van klimaatverandering en de inspanningen om over te stappen op duurzame energiebronnen, kan er een grotere vraag ontstaan naar energieopwekking op individueel niveau, zoals op balkons.
 2. Technologische ontwikkelingen: Verbeteringen in zonne-energietechnologie, zoals flexibele en lichtgewicht zonnepanelen, kunnen het gemakkelijker maken om ze op balkons te installeren zonder de structuur te belasten.
 3. Stimuleringsmaatregelen en subsidies: Overheden in verschillende landen kunnen stimuleringsmaatregelen en subsidies invoeren om de adoptie van zonne-energie te bevorderen, wat de markt voor balkon-zonnepanelen zou kunnen stimuleren.
 4. Levensstijltrends: Als duurzame levensstijltrends zich voortzetten en consumenten meer belang hechten aan zelfvoorzienendheid, kan dit de vraag naar kleinschalige zonne-energieopwekking stimuleren.
 5. Innovatieve oplossingen: De ontwikkeling van innovatieve en esthetisch aantrekkelijke zonne-energieoplossingen kan de acceptatie ervan op balkons vergroten.

Reacties zijn gesloten.