Hoe kies je de beste dak-montagematerialen voor zonnepanelen

Overweegt u om over te stappen op zonne-energie, maar weet u niet precies hoe u uw zonnepanelen op uw (platte) daken moet monteren? Zoek niet verder!

In dit artikel gaan we in op de verschillende montagemogelijkheden van zonnepanelen op verschillende soorten daken. Of u nu een plat dak, een pannen dak, een golfplaat dak, een  bitumen dak, een shingles dak of welk ander type plat of schuin dak  heeft, wij staan ​​voor u klaar.
Meer info over dakmontagematerialen op de website  van SolarWindBioShop.

 Het correct monteren van zonnepanelen is cruciaal om maximale efficiëntie en levensduur van uw zonnesysteem te garanderen. We bespreken de voor- en nadelen van geballaste, penetrerende en hybride montagesystemen, en hoe u de beste optie kiest voor uw specifieke daktype.

Daarnaast zullen we kijken naar het belang van een goede dakoriëntatie en schaduwanalyse om de prestaties van uw zonnepaneel te optimaliseren. Aan het einde van dit artikel heeft u een duidelijk beeld van de beschikbare montagemogelijkheden en bent u goed toegerust om een ​​weloverwogen beslissing te nemen voor uw zonne-installatie. Laten we erin duiken en de wereld van de montage van zonnepanelen verkennen!

PLAT DAK Overzicht veelgevraagde systemen
Bijna iedereen heeft wel een plat dak bijv. bungalow type woonhuis, een garage, aanbouw, berging of overkapping.

Zonnepanelen leveren de hoogste opbrengst in Wattpiek (Wp) als ze georienteerd zijn op het zuiden, evtl  zuid-oost of zuid-west.  De gangbare zonnepanelen hebben inmiddels een vermogen van ruim 400 Wp en de prijs per Wp is ieder jaar gedaald door opvoering van efficiency en innovaties. 
Het is al vele jaren gebruikelijk op een plat dak de panelen te leggen onder ca. 10 tot 13 graden. De panelen vangen dan niet te veel wind en de afstand tussen de rijen  (om schaduw) te voorkomen kan beperkt blijven  tot 50  evtl. 30 cm.

Flatfixfusion-zuid-plat-dak

Een plat dak is meestal niet hoger dan 5 tot 6 meter. Vangen de panelen weinig wind dan hoef je ook niet veel ballast (stoeptegels, betonklinkers .e.d) te plaatsen.  In doorsnee ca. 30 tot 40 kg ballast per paneel.

Zonnepanelen worden op een plat dak  bij voorkeur  LANDSCAPE (liggend) geplaatst. Is de ruimte heel beperkt en komen de panelen tegen  een opstaande muur te liggen dan kun je kiezen voor PORTRET. Het aanbod aan montagesystemen PORTRET is  beperkt (vnl.  ValkPROplus en Blubase).

De beste producten worden geproduceerd door enige nederlandse fabrikanten nl. ESDEC (Flatfixfusion), Valk Solar (Valkproplus) en Blubase (v/h Solarstell).
Bij het  systeem Flatfixfusion worden de rijen onderling gekoppeld, waardoor nog minder ballast nodig is. De montage is heel eenvoudig en snel.
Dit geldt ook voor Blubase Connect. Standaard in landscape, evtl. in portret.

Met Valkproplus kun je de zonnepanelen zowel landscape als portret leggen. Het systeem is ook al aangepast voor grotere panelen (ruim 2 meter).

Onderstaand enige foto’s ter illustratie  ….

Montage van zonnepanelen op hellende daken

Ook hier geldt orientatie op zuid onder een hoek van ca. 34 graden is het beste. Het systeem Clickfit EVO (fabrikant ESDEC) gebruikt slechts 4 onderdelen nl. a) een universele dakhaak  , b) een  lichtgewicht montage rail , c) moduleklem  en d) eindkapje op de buitenste  moduleklemmen. Dat is alles. Montage kan zowel portret als landscape.
Bij een pannendak kies je bij voorkeur voor All Black (full black) zonnepanelen in portret stand. Soms past het niet en is plaatsing in landscape een betere keus. Schoorstenen, daklichtkoepels,  dakkapel, ontluchtingspijpjes e.d. kunnen het noodzakelijk maken om met minder zonnepanelen genoegen te moeten nemen .

Clickfit-EVO-montage-pannen-dak

Waarom kiezen voor all black zonnepanelen bij een pannen dak en plaatsing aan de straatzijde?
All Black is slechts een klein beetje duurder dan mono zonnepanelen met een zwart of zilvergrijs frame. De ontwikkelingen in de solar sector gaan snel. Stel dat je je woonhuis over 5 of 10 jaar wil verkopen en alle omliggende huizen hebben  zwarte zonnepanelen. Heb je dan panelen met een grijze rand dan vallen negatief  op enn krijg je direct minder voor je pand.
De Clickfit EVO serie voor pannendaken is er ook in een variant voor golfplaten.

Wat zijn de mogelijkheden bij golfplaatdaken?
Hierbij kun je gebruikmaken van het systeem Clickfit EVo en de dakhaak (pannen dak) wordt vervangen door  stokschroeven van voldoende lengte. De stokschroeven worden bevestigd in de onderliggende gordingen of liggers.
Plaats je de zonnepanelen in landscape dan is het meestal mogelijk in plaats van stokschroeven de speciaal ontworpen dakbeugel (waterdichte  afdichting) te gebruiken.
Golfplaatdaken hebben meestal een helling van  10 tot 20 graden. Je ziet ze veel op bijgebouwen, schuren en loodsen voor bedrijven  en in de agrosector.
Golfplaatdaken met sandwichpanelen met een trapezium profiel zijn al jaren  heel populair. Lichtgewicht en isolerend. Voor dit type dunne staalplaat is ontwikkelds Clickfit “steeldeck”  ontwikkeld. Je kunt de zonnepanelen  plaatsen in landscape of portret. In plaats van lange montagerails worden korte stukjes rail gebruikt welke met zelftappende schroeven worden vastgezet.

Zogenaamde indak systemen
Esthetisch ziet het er het mooiste uit als de zonnepanelen op gelijke hoogte liggen als de dakpannen. Hiervoor zijn zgn. in-dak-systemen ontwikkeld. Naar onze mening kun je die vergeten en is der een betere oplossing. Is het dak aan vernieuwing toe of betreft het een nieuwbouw kies dan voor het volgende.
De opbouw wordt: a) sandwichpaneel, b) EPDM dakbedekking , c) zonnepanelen op rails.  Dikte nagenoeg gelijk aan de omranding van dakpannen op panlatten.

De nieuwste ontwikkeling voor “moeilijke” daken is het DAK-ANKER. Dit bestaat uit een plakplaat met montageprofiel voor de dakrails.

Ballastvrij montagesysteem voor zonnepanelen

Het QS PV-anker is de oplossing om zonnepanelen te plaatsen op platte, licht hellende en schuine daken. De QS PV-ankers zijn geschikt voor bitumen, EPDM en PVC dakbedekking. Uitdagende daken, met oneffenheden, een lichte helling of waar ballasteren niet mogelijk is, worden opgevangen met de QS PV-ankers. Waar het eerst niet mogelijk was om zonnepanelen te plaatsen, kan dat nu wel!

gebogen dak

Info van de fabrikant  Het QS PV-anker wordt mechanisch aan de dakconstructie bevestigd en 100% waterdicht afgeseald. Het QS PV-anker biedt niet alleen grote voordelen ten aanzien van de belasting van het dak maar zorgt er ook voor dat belangrijke dak functies zoals het afvoeren van water behouden blijft en het verschuiven van de systemen, met kans op beschadigingen van de dakbedekking, tot verleden tijd behoort.”

Betaalbaar PV-dak-anker

Onderstaand enige voorbeelden voor schuine daken   …

Trends in platte daken
Toen de zonnepanelen nog heel duur waren moest je letten op een maximaal rendement van je investering. De kosten voor hoogrendement zonnepanelen zijn tegenwoordig zo laag dat jet bijna overal zonnepanelen kunt plaatsen ook al is de obrengst in Wp beperkt. De explosie in de kWh-prijs van stroom uit het net heeft hier nog een  paar schepjes boven op gedaan.

Oost-West opstelling in landscape

Heel populair is de zgn. oost/west opstelling van zonnepanelen. Hiermee kun je het maximale aantal panelen per beschikbaar oppervlak leggen. Ook de kosten voor montagemateriaal zijn minder, omdat je geen achterplaten nodig hebt. Hiervoor gebruik je altijd een omvormer met 2 MPPT trackers. Bij systemen,  zoals Solaredge met optimizers of micro-omvormers is dit niet van toepassing.

Trends in  pannen  daken
Hier geldt eigenlijk hetzelfde als voor platte daken. Gebruik, indien mogelijk het dakvlak op oost en idem het dakvlak op west. Belangrijk is dat  bij gebruik van een string-omvormer (bijv. Goodwe of Solis) beide dakvlakken nagenoeg een gelijk aantal zonnepanelen krijgen. Bij Solaredge met optimizers of micro-omvormers is dit niet van toepassing.

Reacties zijn gesloten.