Micro-omvormers Enphase vs Optimizers | SolarWindBioShop

Micro-omvormers zijn uit de schaduw gekomen en worden inmiddels geaccepteerd als een volwaardig alternatief voor systemen met optimizers of de bekende string-omvormers. De ontwikkelingen gaan snel. Dit geldt voor o.a. micro-omvormers van Enphase, APS, Envertech en Hoymiles, maar ook voor optimizers van Solaredge en de snelle groeier HUAWEI.Micro-omvormers voor zonnepanelen bieden verschillende voordelen, maar zoals elke technologie hebben ze ook enkele potentiële nadelen. Onderstaand  een evenwichtig perspectief op de voordelen en mogelijke nadelen van het gebruik van micro-omvormers voor zonnepanelen:

Enphase micro-omvormers 2023 – IQ8 serie

Voordelen van micro-omvormers:

Individuele paneeloptimalisatie:
op elk zonnepaneel wordt een micro-omvormer geplaatst, waardoor elk paneel onafhankelijk kan werken. Dit betekent dat schaduw, stof of andere problemen die één paneel beïnvloeden, geen significante invloed hebben op de prestaties van de hele string. Deze optimalisatie kan leiden tot betere algehele systeemprestaties.

Verbeterde prestaties in schaduwrijke gebieden:
micro-omvormers kunnen de impact van schaduw verminderen, wat een belangrijk probleem kan zijn bij zonnepanelen. Aangezien elk paneel onafhankelijk werkt, heeft schaduw op één paneel geen nadelige invloed op de prestaties van andere panelen.

Bewaking en probleemoplossing:
Micro-omvormers worden meestal geleverd met geavanceerde monitoring systemen (bewakingssystemen) zodat u de prestaties van elk paneel afzonderlijk kunt volgen. Dit kan het gemakkelijker maken om problemen binnen het systeem te identificeren en op te lossen.

Veiligheid:
Micro-omvormers hebben veiligheidsvoordelen op het gebied van spanning en stroom. Omdat ze DC (gelijkstroom) omzetten in AC (wisselstroom) op paneelniveau, is de totale DC-spanning van het systeem aanzienlijk lager in vergelijking met traditionele stringomvormers, wat de veiligheid tijdens installatie en onderhoud kan verbeteren.

BEKENDE MERKEN MICRO-OMVORMERS

Enphase micro-omvormer IQ8M
APS micro-omvormers duo-system

Potentiële nadelen van micro-omvormers:

Kosten:
Micro-omvormers zijn doorgaans duurder dan traditionele stringomvormers. De kosten voor het kopen en installeren van micro-omvormers voor elk paneel kunnen oplopen, waardoor de initiële kosten van het zonnestelsel stijgen.

Complexiteit:
Micro-omvormers kunnen het installatieproces ingewikkelder maken, aangezien elk paneel zijn eigen micro-omvormer nodig heeft. Dit kan mogelijk de kans op installatiefouten vergroten en kan meer tijd vergen om in te stellen.

Onderhoud en betrouwbaarheid:
hoewel micro-omvormers over het algemeen een goede betrouwbaarheid hebben, kan het hebben van veel individuele eenheden de kans op storingen vergroten in vergelijking met het hebben van een enkele centrale omvormer. Dit kan in de loop van de tijd leiden tot hogere onderhoudsvereisten en hogere kosten.

Compatibiliteit:
Niet alle zonnepanelen zijn compatibel met micro-omvormers. Sommige panelen zijn mogelijk niet ontworpen voor micro-omvormers, wat uw opties bij het kiezen van panelen voor uw systeem zou kunnen beperken.

Beschikbaarheid op lange termijn:
de zonne-energie-industrie evolueert snel en er kunnen zorgen zijn over de beschikbaarheid van vervangende micro-omvormers in de toekomst als de fabrikant het model stopzet of failliet gaat.

Samenvattend kunnen micro-omvormers aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van paneeloptimalisatie, schaduwbeperking, bewaking en veiligheid.
Ze hebben echter ook potentiële nadelen met betrekking tot kosten, complexiteit, onderhoud, compatibiliteit en beschikbaarheid op lange termijn. Wanneer u overweegt om micro-omvormers te gebruiken voor uw zonnepaneelsysteem, is het belangrijk om deze voor- en nadelen af ​​te wegen tegen uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is buren.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Enphase-sets.jpg
Enphase setje

MICRO-OMVORMERS  en zonnepanelen kopen en zelf installeren.. JA/NEE?

Als je micro-omvormers wilt kopen, is het belangrijk je goed te informeren over de voordelen en waarde die micro-omvormers kunnen bieden voor hun zonne-energiesysteem. Hier zijn enkele sterke argumenten welke pleiten voor micro-omvormers:

  1. Individuele Paneeloptimalisatie: micro-omvormers wordenop elk afzonderlijk zonnepaneel  geïnstalleerd, wat resulteert in optimale prestaties van elk paneel, zelfs als sommige panelen in de schaduw liggen. Dit maximaliseert de energieopbrengst van het hele systeem.
  2. Shaduwoptimalisatie: micro-omvormers minimaliseren schaduwproblemen , omdat ze voorkomen dat een schaduw op één paneel de prestaties van andere panelen beïnvloedt. Dit zorgt voor een gelijkmatige en continue energieproductie, zelfs in omstandigheden met gedeeltelijke schaduw.
  3. Monitoring en Prestatiebewaking: profiteer maximaal van de geavanceerde monitoring en prestatiebewaking die standaard wordt geleverd bij micro-omvormers. De eigenaar van het systeem kan zelf  real-time gegevens over de prestaties van elk paneel volgen via een app of een online dashboard.
  4. Veiligheid en Betrouwbaarheid: micro-omvormers zijn veilig, omdat ze de DC-spanning op het dak minimaliseren, wat de veiligheid van installateurs en onderhoudspersoneel vergroot. Bovendien kunnen defecte micro-omvormers individueel worden vervangen zonder de werking van het hele systeem te beïnvloeden.
  5. Flexibele Ontwerpmogelijkheden: micro-omvormers zijn flexibel bij het ontwerp en legplan, aangezien ze kunnen worden gebruikt in verschillende systeemgroottes, zowel residentieel als commercieel. Ze zijn geschikt voor zowel enkelfasige als driefasige systemen. Ze zijn niet gebonden aan richting en slechtas beperkt aan het  vermogen per paneel
  6. Toekomstbestendigheid: de technologische vooruitgang en evolutie van micro-omvormers is veelbelovend. De bezitter van een micro-omvormer-solar-systeem  kan profiteren van eventuele toekomstige upgrades en verbeteringen in de micro-omvormer technologie.
  7. Waardevermeerdering van het Vastgoed: door het installeren van micro-omvormers verhoog je dde waarde van het onroerend goed , aangezien een goed presterend en geavanceerd zonne-energiesysteem een aantrekkelijke eigenschap kan zijn voor toekomstige kopers.
  8. Milieuvriendelijkheid en Energieonafhankelijkheid: zonnepanelen  hebben  milieuvoordelen t.o.v. vaste brandstoffen zoals olie en gas. Micro-omvormers helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen.

Monitoring micro-omvormer zonnepanelen systeem

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is APS-ECU-R-unit.pngDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ENPHASE-LTC-monitoring.jpg
Monitoring 24/7 vloor APSystems en Enphase

Optimizers in het nieuws

Solaredge heeft de bestaande uitgebreide serie optimizers vervangen door 2 standaardmodellen nl S440 en S500. Ok HUAWEI werkt met 2 types. Dit vereenvoudigt het intallatiewerk.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Optimizer-S440.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Optimizer-HUAWEI.jpg
Solaredge en Huawei zijn de marktleiders in optimizer technologie

Reacties zijn gesloten.