Thuisbatterij voor tijdelijke opslag zonnestroom

Waarom gaan thuisbatterijen nog niet als warme broodjes over de toonbank?
In onze buurlanden , Belgie en Duitsland, worden thuisbatterijen,  voor het merendeel van het type Li-ion-fosfaat veelvuldig toegepast. De voornaamste reden is de forse subsidie  (tot 50% procent).   

In nederland is nog geen dringende reden voor aanschaf van een thuisbatterij, zolang de salderingsregeling overeind blijft. Het kan  nog even duren , maar op termijn verdwijnt het salderen.  In Belgie is het snel gegaan toen de subsidie er kwam. Ook in Nederland kan het snel gaan als we subsidie krijgen.

Wat kunnen  we nu al doen om goed voorbereid te zijn op de naaste toekomst?
Ga je nu een zonnepaneel systeem installeren , kies dan bij voorkeur voor een HYBRIDE omvormer. Dit is een omvormer die voorbereid is om te werken met een thuisbatterij. Koop je nu een standaard omvormer en schaf je tzt een thuisbatterij aan dan zul je de omvormer (geschatte levensduur 10 jr voor een 1 fase string omvormer en 5 jaar voor een 3 fase string omvormer) alsnog moeten vervangen. Voor een beperkte meerprijs kun je nu al een hybride omvormer kopen. Diverse merken , zoals Huawei , Solis en Growatt leveren deze omvormers tegen een scherpe prijs.

Hoe snel ging het in Belgie in 2021?
Toen Vlaanderen (2021) plotseling de saldering afschafte viel de consumentenvraag naar zonnepanelen stil. Iedereen was kwaad. Na 4 tot 6 maanden trok de markt weer aan en explodeerde de vraag naar thuisbatterijen (meestal van het Li-ion-type omdat deze geschikt zijn tot 10.000 ladingen en ontladingen).

Zonnepanelen zijn inmiddels gemeengoed en een relatief makkelijk product. Voor thuisbatterijen is meer kennis en degelijk advies een belangrijk thema. De meeste huishoudens hebben voldoende aan een batterij met een capaciteit van 5 tot 8 kWh (kilowattuur). Dit is voldoende om het zelfgebruik  van zonnestroom te optimaliseren en om kosten te besparen bij de aanschaf van een thuisbatterij.

ONZE NETTEN LOPEN VOL
De salderingsregeling in nederland gaat zeker verdwijnen , maar het is nog niet bekend hoe snel deze zal worden afgebouwd. Onze netten lopen vol. We produceren heel veel stroom en deze kunnen we niet onbeperkt in het net pompen. We moeten dus naar meer zelfverbruik. De thuisbatterij en niet te vergeten de batterij van een elektrische auto gaan hierbij helpen.

Welke thuisbatterijen zijn er te koop (enige voorbeelden):

Thuisbatterij vanaf 2,56 kWh voor DHZ zonnestroom installaties

Reacties zijn gesloten.