Zonnepakketten voor zelfverbruik | SolarWindBioShop


Zonnepanelen produceren de meeste kWh als de zon het hoogst staat. Dat is zo ongeveer tussen 11.00 en 16.00 uur  – in de zomer piekt het rond 14.00 uur.

Wat kun je doen om een deel van je stroomverbruik naar deze periode te verschuiven?  
Meer zelfverbruik betekent een lagere elektriciteitsfactuur.
Door toestellen die veel elektriciteit vragen (denk aan wasmachine,vaatwasser) rond de middag in te schakelen kan het zelfverbruik groeien tot 35 procent. Dat kan nog meer worden met een warmtepomp, elektrische auto en – indien haalbaar –  een thuisbatterij.

Zelfverbruik zonnepanelen gedurende het jaar
Het zelfverbruik fluctueert tijdens het jaar. In de koude wintermaanden ligt het zelfverbruik hoger, omdat zonnepanelen dan minder stroom produceren en de elektriciteitsvraag bijna altijd hoger is in de maanden november t/m februari. In de warme zomermaanden is het precies andersom en daarom  ‘zomers een lager zelfverbruik. De meeste gezinnen  hebben hun dagelijkse gewoonten nog niet aangepast aan meer zelfverbruik.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is THUISBATTERIJ-mix.jpg

Zie ook onze updated blogpost over zonnepanelen 2015 tot nu 2023

Zelfverbruik
Zelfverbruik betekent dat je de stroom die jouw zonnepanelen produceren direct gebruikt om je woning van stroom te voorzien en je elektrische auto en e-fiets op te laden. Denk  ook aan elektrische warmwaterboiler, pomp en verwarming voor een zwembad en bubbelbad. De energie wordt dan niet verkocht …. in het net geinjecteerd (salderen). Bij een eigen  verbruik van 30%  gaat nog altijd 70% naar het net en dat is jammer.
Veel elektrische apparaten beschikken tegenwoordig al over een functie om de starttijd te programmeren. Handig voor een wasje tussen door.

Installeer een thuisbatterij
Dit is een uitstekende oplossing om het overschot van je productie op te slaan voor gebruik later bijv. ’s avonds en in de nacht.

Een thuisbatterij is een apparaat dat overtollige zonne-energie opslaat en gebruikt wanneer je het nodig hebt.
Het kan je helpen om je energierekening te verlagen, je onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet te vergroten en je te beschermen tegen stroomuitval.

De capaciteit van een thuisbatterij is de hoeveelheid energie die het kan opslaan en leveren. De capaciteit wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Hoe groter de capaciteit, hoe meer zonne-energie je kunt opslaan en gebruiken.

De capaciteit van een thuisbatterij die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • De grootte van je zonnepanelensysteem en hoeveel energie het opwekt.
  • Je energieverbruik en de tijd van de dag waarop je de meeste energie gebruikt.
  • De grootte van je huishouden en het aantal mensen dat er woont.
  • De beschikbaarheid van het elektriciteitsnet en de betrouwbaarheid ervan.

Over het algemeen kan een thuisbatterij tussen de 5 en 20 kWh geschikt zijn voor de meeste huishoudens, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Als je bijvoorbeeld een groot huishouden hebt met veel elektrische apparaten en een groot zonnepanelensysteem, heb je mogelijk een grotere thuisbatterij nodig om aan je energiebehoeften te voldoen.

Een manier om de capaciteit van een thuisbatterij te berekenen, is door te kijken naar de verhouding tussen de stroomproductie van je zonnepanelen en de stroomopslag van je thuisbatterij. Vuistregel: per kWp zonnepanelen nodig een thuisbatterij van 1 tot 1,5 kWh.

Voorbeeld: je zonnepanelen produceren 6 kWp aan stroom. Dan heb je een thuisbatterij nodig met een capaciteit van 6 kWp x 1 à 1,5 kWh = 6 à 9 kWh. Je kiest in dit geval dan best voor een accu van 10 kWh.


Meer info over thuisbatterij

Thuisbatterij van BYD tot Solaredge

Waarom ligt het zelfverbruik zo laag?
Omdat we tot nu toe konden profiteren van de salderingsregeling. Deze zal uiteindelijk verdwijnen. Begin daarom nu al met een beter energie gebruik.

Salderen
Teveel geproduceerde stroom mag je in Nederland terug leveren aan het net. Deze mag je aftrekken van de stroom die je afneemt van het net. Dit heet salderen. Momenteel maakt het niet zoveel uit  of je de stroom direct gebruikt of niet. Dit gaat veranderen. Profiteer nog zo lang het kan ,  want zonnepanelen zijn nog nooit zo goedkoop geweest en het vermogen per paneel is de laatste jaren alleen maar gestegen. Home Energie Management
Om de meeste besparing te realiseren heb  je nodig zonnepanelen+batterij+HomeEnergyManagement

zonnepanele-batterij-energy-management

Reacties zijn gesloten.