Zelf Installeren Zonnepanelen | RICHTLIJN

Wat houdt een “ZELF INSTALLEREN” zonnepanelen pakket of set in?


  Zonnepanelen pakketten zijn all-in-one oplossingen voor het installeren van zonnepanelen op uw dak. Ze bevatten alles wat u nodig heeft om zonnepanelen te installeren, van de panelen zelf tot de bekabeling en de omvormer. Deze pakketten zijn een optie voor mensen die weinig tijd of kennis hebben om zonnepanelen te installeren en op zoek zijn naar een gemakkelijke en snelle manier om te beginnen met het opwekken van eigen energie. 

Voor ieder dak een passend zonnepanelen montage systeem

Welke Doe Het Zelf zonnepanelen pakketten zijn er? 
Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen pakketten leverbaar voor platte en schuine daken , afhankelijk van je behoeften en budget.

VOORBEELD: Compleet zonnepanelen pakket
Een compleet zonnepanelen pakket bevat alles wat u nodig heeft om zonnepanelen te leggen, o.a. omvormer, panelen, montagemateriaal, bekabeling en stekkers. Eventueel gecompleteerd met een monitoring unit, zodat je 24/7 de opbrengst kunt inzien.

VOORBEELD: Zelfbouw pakket zonnepanelen Zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak van een garage, bijbouw of bungalow is niet moeilijk en voor, tijdens en na de installatie kun je altijd terugvallen op de leverancier van het DHZ pakket. Gewoon even wat voorbereid werk doen en de handleidingen alvast doornemen. Een goed idee is ook om het samen te doen met een buurman, collega of vriend die er zijn in hebben. Kleine daken in de tuin, zoals schuurtjes e.d. zijn ook prima. Voor een pannendak komt er wat meer bij kijken. Vaak heb je een steiger nodig. Is dit het geval… maak dan een goede planning en laat bouwlift etc. eerst komen, nadat je alle spullen in huis hebt. Zo voorkom je onnodige kosten en stress. Het plaatsen van de panelen moet een plezierig klusje zijn. Laat de aansluiting in de meterkast bij voorkeur over aan een locale electricien. 

VOORBEELD: Zelfbouw pakket met of zonder montage 
Heb je een pakket uitgezocht of laten samenstellen en je het toch niet zelf wil plaatsen – ook dan zijn er mogelijkheden. Er is met een beetje zoeken best wel een klusjesman te vinden die het graag doet of partimers met enige ervaring in het leggen van zonnepanelen. Voor de montage van schuine daken is het systeem Clickfit EVO aan te bevelen. Slechts 4 onderdelen. Alles van hoge kwaliteitv en montage-vriendelijk. Voor platte daken is er van dezelfde fabrikant (Esdec) het systeem Flatfixfusion voor montage in landscape (liggend) of evtl. portret (staand). Voor schuine daken bestaat het systeem uit montagerails, klemmen voor de panelen en verstelbare universele dakhaken. Bij platte daken krijg je voetplaten, daksteunen, korte rails en natuurlijk de klemmen voor de panelen.

Waarom kiezen voor een zonnepanelen zelfbouw pakket? 
Hiervoor zijn enige goede argumenten nl. Koop je een pakket dan heb je alles bij mekaar. Koop je daarentegen alles los bij de “goedkoopste” leverancier dan blijkt dit vaak in de praktijk toch tegen te vallen. Hoe eerder je kunt beginnen met het opwekken van je eigen energie des te beter voor je portemonnee. Kosten verlagen kan verder met een goedkoop krediet (speciaal voor zonnepanelen) of door de installatie bij nieuwbouw of verbouwing op te nemen in het bouwdepot. Extra voordeel: je draagt bij aan een schoner milieu een duurzame wereld en een besparing op je eigen energierekening.

Zonnepanelen zijn bij een terugverdientijd van 2 tot 4 jaar een uitstekende investering. Zodra je kosten eruit zijn geniet je nog minstens 20 tot 25 jaar van gratis stroom. Bovendien ben je minder afhankelijk van de fluctuaties in de stroomprijs, t.g.v oorlog, tijdelijke schaarste en andere “surprises’ . Het komt zelden voor dat een paneel kapot gaat. Dit geldt eigenlijk alleen voor de omvormer. 
Levensduur van een eenvoudige string-omvormer is minimaal 10 jaar. Solaredge omvormers hebben 12 jr garantie en de bijbehorende optimizers maar liefst 25 jaar garantie. Micro-omvormers hebben naar gelang het merk 10 tot 25 jaar garantie. En over het montagemateriaal hoef je je helemaal geen zorgen te maken (uitgaande van bovengenoemde merken)

Het dak – hoeveel ruimte is er vrij beschikbaar voor zonnepanelen? Dit is een van de eerste klusjes waar je mee kunt beginnen om alvast in de stemming te komen. De leverancier kan vaak op afstand (satelliet) al een inschatting en berekening maken. Zonnepanelen zijn groter geworden. De nieuwe standaard is 1722x1134x30mm (soms 1762x1134x30mm). Hiervoor zijn enige goede argumenten nl. Op platte daken hou je tussen de rijen meestal een afstand van 50 cm aan (panelen geplaatst in landscape).

Wat mag het kosten – wat is je budget? 
Het is belangrijk om een budget te hebben voordat je begint met het zoeken naar een geschikt zonnepanelen pakket. Is het project duurder dan gedacht of hoger dan het momenteel beschikbare budget. Overweeg dan goed de voor- en nadelen om het toch in een keer te doen dan in diverse fases. Bij micro-omvormers heb je het voordeel dat je bijna altijd kunt uitbreiden ongeacht het soort zonnepaneel. Wat zijn de huidige en toekomstige behoefte aan stroom (zonne-energie)? Heb je een elektrisch aangedreven auto, heb je een warmtepomp, wil je tzt stroom tijdelijk opslaan in een batterij. Dit zijn enige thema’s om even over na te denken.

Leverancier van alle materialen 
Kies voor de zonnepanelen altijd een Tier-1 fabrikant – dus een A-merk. Dit geldt ook voor alle overige materialen. Dit is wel zo prettig als er onverwachts een probleem opduikt. Leudal Trading bewaart alle gegevens van de klanten incl .van wie de onderdelen geleverd zijn. Voorbeeld klacht: a) klant heeft probleem met omvormer, b) email naar Leudal Trading , c) Leudal Trading vult een RMA formulier in (Goodwe omvormer = Libra Energy) van de importeur. d) dat is alles – meestal heb je het systeem binnen 10 dagen weer draaiend.

Zonnepanelen van bekende merken Onder andere JINKO Solar, JA Solar , Canadian Solar, Trina Solar en LONGI Solar zijn enige van de toptien A-merken. Ze bieden een breed scala aan producten. Hoogwaardige zonnepanelen met langdurige garantie. En competitieve prijzen.

Reacties zijn gesloten.