Zelf Stroom Opwekken m/z Saldering

De nieuwe generatie TOPCon zonnepanelen hebben veel voordelen: je spaart op je energiekosten en je bent minder afhankelijk van prijsstijgingen bij de energieleverancier én ze zijn milieuvriendelijk.

Zonnepanelen zijn een van de minst ingrijpende manieren om duurzame energie op te wekken. De laatste jaren zijn de prijzen gedaald tot een “onverantwoord” (tijdelijk) minimum en leveren daardoor een goed rendement op jouw investering, die je kunt vergelijken met een spaarrente van 6 á 8 procent.
Met zonnepanelen kun je voldoende elektriciteit opwekken voor je huishouden.


Je blijft  aangesloten op het elektriciteitsnet, waardoor je een overschot aan opgewekte energie terug kunt leveren aan, of een tekort kunt aanvullen met elektriciteit uit het net. Dankzij de aansluiting op het elektriciteitsnet ben je  altijd van elektrische energie voorzien, ook als de zon niet of onvoldoende schijnt.
De discussie over afbouw van de salderingsregeling is in volle gang . Persbericht dd 7 feb. 2024  ””   “” ”” Lot afbouw salderingsregeling zonnepanelen onbekend na toezeggingen minister””

Een punt van discussie is dat de omvormer van je zonnestroomsysteem bij een te hoge netspanning uit veiligheidsoogpunt uitschakelt. Dit is vanuit wet- en regelgeving verplicht en alleen de netbeheerder kan dit probleem oplossen door het elektriciteitsnet (de transformator en/of de kabel bij jou in de straat) te verzwaren. Dat verzwaren van het elektriciteitsnetwerk gebeurt inmiddels ook op tal van plaatsen in Nederland, maar waar het probleem nu juist wel of niet speelt, dat is lastig vast te stellen. Die situatie verandert namelijk voortdurend door het bijplaatsen van zonnestroomsystemen en/of het verzwaren van het netwerk.
Advies: voordat je tot aanschaf van een zonnestroomsysteem overgaat, controleer of dit probleem ook bij jou in de buurt speelt.

Salderen en terugleveren

Wek je stroom op die  je  op dat moment niet gebruikt? Dan lever je  dit overschot terug aan het energienet. Dit wordt vervolgens verrekend met de stroom die je afneemt (salderen). Hiervoor ontvangt u dezelfde prijs als voor uw stroom. De salderingsregeling is er in ieder geval nog tot 2030, maar in welke vorm is vooralsnog onduidelijk. Levert u jaarlijks meer stroom terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je  een lagere vergoeding voor het overschot dat je  produceert. Dat wordt de terugleververgoeding genoemd.

Zonnepanelen en financiering

Je kunt de investering in zonnepanelen uit eigen middelen betalen, maar u kunt deze ook financieren. De besparing op energiekosten is aanzienlijk. Stroom die opgewekt wordt door eigen zonnepanelen kost circa 8 cent per kWh, terwijl energieleveranciers circa 30-40 cent vragen. Met een levensduur van zeker 25  tot 30 jaar, zijn zonnepanelen dus een slimme investering. Bovendien betaal je als particulier geen btw. Bij aanschaf van een thuisbatterij (de toekomst!) betaal je eveneens geen btw, mits je aan bepaald voorwaarden voldoet.

Lonen zonnepanelen nog?

Met zonnepanelen kun je je elektriciteitskosten verlagen, omdat je je eigen elektriciteit opwekt. Op zonnige dagen produceer je meestal  meer stroom dan je verbruikt wat leidt tot teruglevering aan je  energieleverancier, en je dus gebruik maakt van de salderingsregeling. Daar is veel over gaande in de media, wat de indruk wekt dat zonnepanelen niet lonend zouden zijn. Zonnepanelen zijn lonend. 

De Consumentenbond deed onderzoek naar het rendement van zonnepanelen. Volgens hen besparen zonnepanelen gemiddeld €1.440,- per jaar. Met de huidige installatiekosten zou je de investering in zonnepanelen al binnen 3-6 jaar terugverdienen. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar is dat dus flinke winst!

Reacties zijn gesloten.