Afmeting Zonnepanelen Plat Dak | SolarWindBioShop

Overweeg je voor zonne-energie te kiezen, maar word je overweldigd door de talloze opties en het vakjargon? Maak je geen zorgen, want in dit artikel zullen we het proces van het bepalen van het perfecte formaat zonnepaneel voor jouw huis vereenvoudigen.

De grootte van een zonepaneel is een cruciale factor als het gaat om zonnepanelen, omdat deze rechtstreeks van invloed is op hun efficiëntie en potentiële energieopbrengst. Met het juiste formaat zonnepaneel kunt u maximaal energie besparen en uw ecologische voetafdruk verkleinen.

Maar hoe bepaal je precies welk formaat het beste is voor jouw huis?
We nemen de belangrijkste overwegingen met je door, zoals je energieverbruik, beschikbare dakruimte en locatie. Aan het einde van dit artikel heb je de kennis en het vertrouwen om een weloverwogen beslissing te nemen en te beginnen aan je reis op zonne-energie. Dus laten we beginnen en het perfecte formaat zonnepaneel voor jouw huis ontdekken!

Het veelgebruikte  “oude”  formaat zonnepanelen was ca. 1689x996x35mm (o.a. de bekende full black en zwart frame panelen van JA Solar).

Sinds 2022 is door de toepassing van grotere cellen het vermogen per paneel aanzienlijk gestegen bij nagenoeg gelijkblijvende prijs. Dit is een interessante ontwikkeling.  Om voldoende efficiency te genereren was men genoodzaakt het formaart iets groter te maken. Lange tijd was hiervoor nog geen standaard. Het lijkt momenteel op den doorbraak van het nieuwe formaat  met de afmeting 1722x1134x30mm.

Heb je echter een bestaande installatie die je graag wil uitbreiden dan heb je graag het oude formaat. Deze voorlopig nog beperkt leverbaar.

Afmeting Zonnepaneel

Het nieuwe formaat 1722x1134x30mm  zie je vnl. bij panelen met 108 cellen en een vermogen tot ca. 420 Wp.  Is het vermogen hoger. Te denken valt aan 460 Wp, 545 Wp of zelfs 600 Wp dan wordt de lengtemaat al gauw meer dan 2 meter.
Dit kan een voordeel zijn bij het plaatsen van panelen in PORTRET op een  schuur met een beperkt dakvlak. Een groot nadeel van deze kingsize panelen  is het transport. Voor het lossen is een heftruck nodig met lange vorken. Risico van breuk is aanwezig.

Een andere  beperking kan zijn de montagematerialen. Voor schuine daken gedekt met pannen, golfplaat of bitumen is er geen beperking.

Bij een plat dak of een dakschans moet u tijdig controleren of er montagemateriaal met de gewenste afmetingen beschikbaar en  leverbaar is!

Reacties zijn gesloten.