Zonnepanelen eerst Vergelijken dan Kopen | SolarWindBioShop Part. 1

 

Snelselectie. Vergelijk zonnepanelen minimaal op 5 punten.

Zwarte of blauwe panelen kopen? De blauwe zonnepanelen hebben een aluminium rand en zijn van het type POLY. De zwarte panelen hebben MONO cellen.  Verder kunt u kiezen voor “dunne film” panelen van het type CIS of CIGS. Voor CIS-panelen hebt u meer dakoppervlak nodig. CIS staat voor koper-indium-selenium.

BYD-poly-260

De efficiency van het paneel. Een van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel is de efficiency. Kies voor zonnepanelen met een hogere efficiency. De zwarte Mono panelen leveren een hoger rendement dan de blauwe Poly panelen.

De capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). De efficiency en de capaciteit van een zonnepaneel worden ieder jaar hoger. In 2015  zijn panelen van 270 Wp veelgevraagd, maar u kunt ook panelen kopen van 285 of 290 Wp en zelfs hoger. Hiervoor betaalt u wel en extra prijs per Wp. Een paneel van bv. 250 Wp van het ene merk levert evenveel stroom als een zelfde paneel van een ander merk. Voegt de fabrikant de specificatie +3%  of  +5% dan levert het paneel minimaal de aangegeven waarde.

Kwaliteit. Er zijn verschillen in kwaliteit. Dit begint bij de selectie van de componenten door de fabrikant van de panelen en vervolgens door de gevolgde productiemethode en de kwaliteitscontrole en gestelde normen. Ons advies: kies voor een bekend merk dan hebt u maximale zekerheid. Europese of aziatische panelen maakt in principe geen verschil. Van de 10 grootste fabrikanten van zonnepanelen zijn er 8 aziatisch (vnl. China).  De CIS-panelen van Solar Frontier (grootaandeelhouder SHELL) zijn aan een doorbraak bezig.Vaak uitstekend te gebruiken bij oost-west opstelling op platte daken.

De prijs van zonnepanelen wordt vaak aangegeven per paneel. Waar u echter op moet letten is de prijs per Wp.  Een paneel van 250 Wp voor een prijs van euro 225,-  betekent een prijs van 0,90 per Wp.

Er zijn veel fabrikanten van zonnepanelen. De kleinere zijn louter assemblagebedrijven, waarbij de grote ernaar streven de gehele keten van wafer, cel tot paneel onder controle te hebben. Enige bekende merken zijn JA Solar, Yingli, Jinko en Trina. Meer over … de beste solar systemen 2015

Reacties zijn gesloten.